Oroszország kilépett az Európa Tanácsból, nem sokkal azelőtt, hogy kirúgták volna

március 15., kedd 20:40
1

Oroszország kilép az Európa Tanácsból, az erről hivatalos értesítést kedden átadták a szervezet főtitkárának, Marija Pejcinovic Buricnak - közölte az orosz külügyminisztérium. Mindezt pár órával azelőtt, hogy a nemzetközi emberi jogi szervezet tagjai szavaztak volna arról, hogy az Ukrajna ellen indított háború miatt kizárják Oroszországot. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése meg is szavazta az erről szóló határozatot, ugyan Oroszország preemtív kilépése után ez már csak formaság volt. Oroszország tagságát a szervezet már február 25-én, az ukrajnai invázió másnapján felfüggesztette.

Az Európa Tanács kedden elfogadott határozat szövege szerint "egy közös európai hazában nincs helye az agressziónak", ezért Oroszországnak Ukrajna megtámadása miatt távoznia kell a szervezetből. Az orosz külügyminisztérium közleményé szerint "A NATO és az Európai Unió tagállamai, visszaélve az Európa Tanácsban (ET) lévő többségükkel, következetesen az oroszellenes politika eszközévé változtatják ezt a szervezetet, megtagadva az egyenjogú párbeszédet és mindazokat az elveket, amelyekre ez a páneurópai struktúra épült. Február 25-én diszkriminatív döntést fogadtak el Oroszország képviseletének felfüggesztéséről az Európa Tanács szerveiben." (Reuters, Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt