Átnéztek felettünk, és most fölöttetek is átnéznek - pedagógushallgatók is tüntettek

oktatás
2022 március 16., 17:20

„Sokat gondolkodtam azon, hogy egy melletünk zajló háború közepette milyen jogon nevezhetem problémának a problémáinkat. De éppen a külvilágban zajló események miatt gondolom azt, hogy szükségünk van arra, hogy belül, köztünk és bennünk béke és rend uralkodjék” - mondta az EMMI épülete előtt felállított színpadon a pedagógushallgatók szerdai tüntetésének első felszólalója.

Gloviczki Ráhel
photo_camera Gloviczki Ráhel Fotó: Kaufmann Balázs

Gloviczki Ráhel elmesélte az összegyűlteknek, hogy az első gyakorlatos órája után tudta, hogy élete végéig pedagógus szeretne lenni.

„Tudtam pedig, hogy a társadalom elismerését, anyagi biztonságot, elegendő szabadidőt nem kaphatok, de csillogó szemű gyerekeket igen, ha méltó vagyok rá” - mondja.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs

Pajda Renáta, egy végzős diák arról beszélt, hogy diákmozgalmuk, az ADOM évek óta keresi a kapcsolatot a minisztériummal.

„Javasoltunk, aztán kértünk, végül követeltünk. De átnéztek felettünk. És most fölöttetek is átnéznek” - mutatott az EMMI épülete felé.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs

Rálik Alexandra, egy kezdő pedagógus részletesen elmesélte, hogy a saját iskolájában a hetvenfős tanári karból mindössze ketten vették fel a kockás inget a tüntetések idején. És amikor kérdezni kezdte a kollégáit, hogy ők nem érzik-e azokat a nehézségeket, amelyekért évek óta tüntetnek a pedagógusok, még az a tanártársa is óvatosságra figyelmeztette, aki szintén felvette a szimbólummá vált ruhadarabot. Ekkor felhangzott a tömegben sokadjára, hogy

„vedd fel az inget!”

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs

Utolsóként az a Törley Katalin lépett a színpadra, aki hat évvel ezelőtt a Tanítanék Mozgalom alapítója volt. Ők foglalták össze először részletesen azokat a problémákat, amelyekkel szerintük a közoktatásban dolgozók küzdenek.

Törley Katalin
photo_camera Törley Katalin Fotó: Kaufmann Balázs

Rögtön azzal kezdte, hogy felsorolta mindazt, ami nem változott a többszöri tüntetések ellenére sem.

„Azt szeretnénk, hogy megtehessétek, hogy a kollégáink legyetek” - üzente a pedagógushallgatóknak.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs

Szerdán reggel határozatlan idejű pedagógus-sztrájk indult országszerte, rengeteg iskola részvételével. Hogy miről szól a tanárok kiállása, azt ebben a cikkben foglaltuk össze, azokat az iskolákat pedig, akikről tudjuk, hogy csatlakoztak, itt soroltuk fel. Délben élőben közvetítettük a diákok kiállását a tanáraik mellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.