Átnéztek felettünk, és most fölöttetek is átnéznek - pedagógushallgatók is tüntettek

március 16., szerda 17:20

„Sokat gondolkodtam azon, hogy egy melletünk zajló háború közepette milyen jogon nevezhetem problémának a problémáinkat. De éppen a külvilágban zajló események miatt gondolom azt, hogy szükségünk van arra, hogy belül, köztünk és bennünk béke és rend uralkodjék” - mondta az EMMI épülete előtt felállított színpadon a pedagógushallgatók szerdai tüntetésének első felszólalója.

Gloviczki Ráhel Fotó: Kaufmann Balázs

Gloviczki Ráhel elmesélte az összegyűlteknek, hogy az első gyakorlatos órája után tudta, hogy élete végéig pedagógus szeretne lenni.

„Tudtam pedig, hogy a társadalom elismerését, anyagi biztonságot, elegendő szabadidőt nem kaphatok, de csillogó szemű gyerekeket igen, ha méltó vagyok rá” - mondja.

Fotó: Kaufmann Balázs

Pajda Renáta, egy végzős diák arról beszélt, hogy diákmozgalmuk, az ADOM évek óta keresi a kapcsolatot a minisztériummal.

„Javasoltunk, aztán kértünk, végül követeltünk. De átnéztek felettünk. És most fölöttetek is átnéznek” - mutatott az EMMI épülete felé.

Fotó: Kaufmann Balázs

Rálik Alexandra, egy kezdő pedagógus részletesen elmesélte, hogy a saját iskolájában a hetvenfős tanári karból mindössze ketten vették fel a kockás inget a tüntetések idején. És amikor kérdezni kezdte a kollégáit, hogy ők nem érzik-e azokat a nehézségeket, amelyekért évek óta tüntetnek a pedagógusok, még az a tanártársa is óvatosságra figyelmeztette, aki szintén felvette a szimbólummá vált ruhadarabot. Ekkor felhangzott a tömegben sokadjára, hogy

„vedd fel az inget!”

Fotó: Kaufmann Balázs

Utolsóként az a Törley Katalin lépett a színpadra, aki hat évvel ezelőtt a Tanítanék Mozgalom alapítója volt. Ők foglalták össze először részletesen azokat a problémákat, amelyekkel szerintük a közoktatásban dolgozók küzdenek.

Törley Katalin Fotó: Kaufmann Balázs

Rögtön azzal kezdte, hogy felsorolta mindazt, ami nem változott a többszöri tüntetések ellenére sem.

„Azt szeretnénk, hogy megtehessétek, hogy a kollégáink legyetek” - üzente a pedagógushallgatóknak.

Fotó: Kaufmann Balázs

Szerdán reggel határozatlan idejű pedagógus-sztrájk indult országszerte, rengeteg iskola részvételével. Hogy miről szól a tanárok kiállása, azt ebben a cikkben foglaltuk össze, azokat az iskolákat pedig, akikről tudjuk, hogy csatlakoztak, itt soroltuk fel. Délben élőben közvetítettük a diákok kiállását a tanáraik mellett.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt