Az amerikai titkosszolgálat szerint az incelek növekvő fenyegetést jelentenek

SZEX
2022 március 16., 08:10
comments 11

Az Egyesült Államok titkosszolgálata, a Secret Service új jelentése részletezi a növekvő fenyegetést azon férfiak részéről, akik képtelenek intim kapcsolatokat kialakítani nőkkel, „önkéntelen cölibátusban” élnek, vagyis incelek. (Az incelt hallottam már magyarul úgy is, hogy cölibáttya.)

Kedden közölték a Nemzeti Fenyegetésértékelő Központ (NTAC) jelentését a célzott erőszakot vizsgáló több éves kutatásban azonosított viselkedési fenyegetésekről. A témák közé tartozik a fenyegető kommunikáció, az online tartalmakkal kapcsolatos, krónikus és akut stresszorok, a másokban kiváltott aggodalom, az interperszonális nehézségek, a zaklatás, a pénzügyi instabilitás, a sikertelen élettörekvés és a következmények hiánya – írja a Guardian.

Esettanulmány: a jógaóra mészárosa

Esettanulmányként a titkosszolgálat egy 2018-as lövöldözést vizsgált meg, amikor a floridai Tallahassee-ben egy jógaórán egy férfi két nőt megölt és hatot megsebesített.

„A támadót az ösztönözte erőszak végrehajtására, hogy képtelen volt kapcsolatokat kialakítani vagy fenntartani nőkkel, valamint az, hogy úgy vélte, a nők a társadalomban hatalmat gyakorolnak a férfiak felett” – áll a jelentésben, ami szerint a 40 éves fegyveres férfi, Scott Paul Beierle több figyelmeztető jelet mutatott, köztük nőkkel és lányokkal szembeni illetlen és bűnöző magatartást. Háromszor tartóztatták le nők fogdosása miatt, és a szobatársai „Ted Bundynak” nevezték, utalva a hírhedt sorozatgyilkosra, aki nőket célzott meg.

Steve Driscoll, az NTAC vezető kutatási szakértője elmondta: „Tinédzserévei alatt a támadó a vádak szerint követte az osztálytársait, és olyan történeteket írt, amik középpontjában erőszakos témák álltak.” „Az egyik történet 81 oldalas volt, és a főszereplő több lányt meggyilkolt, mielőtt öngyilkos lett volna. A történetben megölt nők a támadó középiskolai osztálytársait képviselték, de az írásban kissé megváltoztatta a neveket” – írják.

A merénylet napján Beierle egy cetlit hagyott a szállodai szobájában, amin az állt:

„Ha nem találok egyetlen tisztességes nőstényt sem, akivel együtt élhetek, sok illetlen nőstényt fogok találni, akikkel együtt meghalhatok. Ha meg akarják tagadni tőlem az életet, nem lesz más választásom, mint megtagadni tőlük az életet… Arroganciájuk, közönyük és árulásuk végre lelepleződik és megbüntettetik.”

A jelentés szerint ugyan Beierle nem használt olyan konkrét ideológiai címkéket, mint az „antifeminista” vagy az „incel”, a viselkedése és a meggyőződése sok inceléhez hasonlít.

Incel gyilkosok

A jelentésben vizsgált másik incidens a kaliforniai Santa Barbarában 2014-ben történt gyilkosság, amiben a 22 éves Elliot Rodger hat embert ölt meg és 14-et megsebesített. A támadások előtt Rodger nehezményezte, hogy nem tudott barátnőt találni, és megvetette a nőket meg az etnikailag vegyes párokat.

A jelentés hivatkozik arra is, hogy 2020-ban meggyilkolták az Egyesült Államok kerületi bíróságának bírója, Esther Salas fiát, akit az önmagát „antifeminista ügyvédnek” nevező 72 éves Roy Den Hollander ölt meg, mert úgy vélte, „a férfiasság komoly veszélyben van Amerikában”.

A jelentés szerint az NTAC kutatása nem mutatott ki konkrét profilt egy olyan egyénről, aki célzott erőszakos cselekményt tervez vagy hajt végre. A támadók koruk, etnikumuk, nemük, iskolai végzettségük, foglalkoztatási előzményeik és egyéb jellemzőik szerint különböznek egymástól. De a legtöbb támadó az erőszakos cselekmények előtt aggasztóan viselkedett.

Aggasztó minták

Bár a Secret Service leginkább az amerikai elnökök védelméről ismert, alapos fenyegetésértékelési programjai is vannak, amiknek a célja „azonosítani és fellépni azokkal szemben, akik kockázatot jelentenek a célzott erőszakban”. Az ügynökség megjegyezte, hogy a nőgyűlölő erőszak nem korlátozódik a tömeges erőszak nagy horderejű eseteire, „a nőgyűlölet gyakran megjelenik gyakoribb erőszakos cselekményekben, beleértve a zaklatást és a családon belüli erőszakot”.

A jelentés szerint emiatt a fenyegetésekre adott válaszokhoz a bűnüldöző szervek, a bíróságok, a mentálhigiénés szolgáltatók és a családon belüli erőszak meg a gyűlölet-bűncselekmények jogvédő csoportjai közötti együttműködésre van szükség. „A jövőbeni tragédiák kockázata csökkenthető, ha megfelelő rendszerek működnek a figyelmeztető jelek azonosítására” – áll a jelentésben.

Lina Alathari, az NTAC igazgatója azt mondta: „A bűnüldöző szervek és más közbiztonsági tisztviselők hagyományosan a bűncselekményekre összpontosítanak… és így, ha nincs »közvetlen fenyegetés« vagy nem sértenek meg egy büntetőjogi törvényt, gyakran úgy érzik, nem tehetnek semmit. De amit a kutatásból és az ezt sikeresen végző közösségektől tudunk, az az, hogy ha van egy képzett szakember a fenyegetésértékelésben, a figyelmeztető jelek azonosításában és a megfelelő erőforrások rendelkezésre állásában… akkor vannak sikertörténetek.” (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.