Incel volt a férfi, aki megtámadott egy floridai jógastúdiót

Terrorizmus
2018 november 03., 20:13
comments 974

Egy férfi tüzet nyitott a floridai Hot Yoga Tallahassee jógastúdióban, két embert megölt, ötöt pedig megsebesített, majd önmagát is agyonlőtte.

photo_camera Fotó: Mark Wallheiser/AFP

Mint kiderült, a 40 éves Scott Beierle egy szélsőjobboldali incel volt, aki a feketék, bevándorlók és nők elleni posztokat közölt az ámokfutása előtt. Egy 2014-es Youtube-videóban például kurváknak nevezte a nőket, és a vele egy középiskolába járó lányok „kollektív árulásáról” beszélt, illetve azzal vádolta azokat a nőket, akik nem fehér férfiakkal voltak kapcsolatban, hogy „elárulták a vérüket”.

A rendőrség még vizsgálja a férfi motivációját, de azt megerősítették, hogy korábban volt már ellene hatósági eljárás nők zaklatása miatt.

Idén ez a második nagy incel terrortámadás lehetett: áprilisban egy kanadai férfi felhajtott egy furgonnal a járdára Torontóban, és megölt 10 embert. Előtte arról posztolt, hogy most kezdődik az „incel felkelés”. (Az incel azt jelenti, involuntarily celibate, azaz olyan embereket takar, akik nem direkt élnek cölibátusban, hanem csak nem fekszik le velük senki. A közösségük fő összetartó ereje a nők elleni gyűlölet és a saját elutasítottságukból fakadó frusztráció.) (Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.