Az ENSZ az iszlámellenességgel szembeni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánította március 15-ét

vallás
2022 március 16., 05:17

Az ENSZ Közgyűlése New Yorkban kedden március 15-ét az iszlámellenességgel szembeni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánította.

A Kölni Központi Mecset belseje 2021. május 13-án
photo_camera A Kölni Központi Mecset belseje 2021. május 13-án Fotó: Mesut Zeyrek/Anadolu Agency via AFP

A határozatot egyhangúlag támogatta a közgyűlés mind a 193 tagja. A szövegben – amit 55, főleg muszlim lakosságú ország terjesztett be – hangsúlyozzák a vallásgyakorlás szabadságának jogát, és emlékeztetnek arra a 41 évvel ezelőtti határozatra, ami felszólított a valláson vagy hiten alapuló megkülönböztetés minden formájának megszüntetésére.

A határozatban a közgyűlés mély aggodalmát fejezi ki, hogy a világban ennek ellenére növekszik az egyes vallásokkal és vallási közösségekkel szembeni türelmetlenség és hátrányos megkülönböztetés.

Az ENSZ az új világnap megtartása mellett arra is felkérte a tagországait és a nemzetközi szervezeteket, hogy szervezzenek magas szinten olyan rendezvényeket, amikkel csökkenthető az iszlámellenesség. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.