Brüsszel nyilvántartásba veszi az állati szőrme tilalmáról szóló polgári kezdeményezést

eu
2022 március 16., 12:50

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy nyilvántartásba veszi a Szőrmementes Európa elnevezésű, az állati prémek előállításának és forgalmazásának tiltását szorgalmazó európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezés szervezői arra kérik a testületet, hogy készítsen törvényjavaslatot, ami betiltaná az EU-ban az állatok prémtermelési célú tartását és leölését, illetve tiltaná azt is, hogy az EU területén ilyen módon előállított szőrmét forgalomba hozzanak.

A kezdeményezők szerint az EU-ban évi kb. 32,1 millió állatot tartanak és ölnek le kizárólag szőrme előállítására. A prémfarmokon tartott fő állatfajok a nyérc, a róka és a mosómedve. Ezek az állatok rövid és nyomorúságos életet töltenek kis drótketrecekben, és miután a szőrméjüket eladásra alkalmasnak találják, elgázosítják vagy áramütéssel ölik meg őket.

photo_camera Illusztráció: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AFP

Az EU-tagállamok közül többen már betiltották a szőrmefarmokat. Hollandiában például tavaly számolták fel a nyérctenyésztést, miután több esetben is koronavírus-járvány tört ki a telepeken.

Az Európai Bizottság közölte: az európai polgári kezdeményezésre irányuló kérelem megfelel a vonatkozó jogszabályokban szereplő feltételeknek, jogilag elfogadható. A kezdeményezés tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A regisztráció után a szervezők elkezdhetik a támogató aláírások gyűjtését, amire egy évük van. A szabályok értelmében ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül 1 millió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a brüsszeli testületnek reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és a döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az EU értékeivel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.