Brüsszel nyilvántartásba veszi az állati szőrme tilalmáról szóló polgári kezdeményezést

március 16., szerda 12:50

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy nyilvántartásba veszi a Szőrmementes Európa elnevezésű, az állati prémek előállításának és forgalmazásának tiltását szorgalmazó európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezés szervezői arra kérik a testületet, hogy készítsen törvényjavaslatot, ami betiltaná az EU-ban az állatok prémtermelési célú tartását és leölését, illetve tiltaná azt is, hogy az EU területén ilyen módon előállított szőrmét forgalomba hozzanak.

A kezdeményezők szerint az EU-ban évi kb. 32,1 millió állatot tartanak és ölnek le kizárólag szőrme előállítására. A prémfarmokon tartott fő állatfajok a nyérc, a róka és a mosómedve. Ezek az állatok rövid és nyomorúságos életet töltenek kis drótketrecekben, és miután a szőrméjüket eladásra alkalmasnak találják, elgázosítják vagy áramütéssel ölik meg őket.

Illusztráció: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AFP

Az EU-tagállamok közül többen már betiltották a szőrmefarmokat. Hollandiában például tavaly számolták fel a nyérctenyésztést, miután több esetben is koronavírus-járvány tört ki a telepeken.

Az Európai Bizottság közölte: az európai polgári kezdeményezésre irányuló kérelem megfelel a vonatkozó jogszabályokban szereplő feltételeknek, jogilag elfogadható. A kezdeményezés tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A regisztráció után a szervezők elkezdhetik a támogató aláírások gyűjtését, amire egy évük van. A szabályok értelmében ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül 1 millió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a brüsszeli testületnek reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és a döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az EU értékeivel. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt