Határérték alatti a toxikus fémek mennyisége a Sajó magyarországi szakaszán

környezet
2022 március 16., 15:11
comments 3

Nem lúgos vörösiszap, hanem vas-oxid tartalmú anyag került a Sajóba Szlovákiában; a folyó magyarországi szakaszán határérték alatt van a toxikus fémek mennyisége a vízben - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a szennyezésről hivatalos tájékoztatás még mindig nem érkezett a szlovák féltől. Így a magyar fél a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény keretében és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kéri a szomszédos országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én.
photo_camera A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

„Immár több mint két hete az alsósajói vasércbánya altárójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba az egykori Siderit üzem telephelyénél”

– írta Orosz Örs, szlovákiai magyar politikus Facebook-oldalán március 13-án.

A magyar vízügyi szakemberek is aznap, a közösségi médiából értesültek az ügyről. A káresemény felderítése érdekében a folyó magyarországi szakaszára az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság másodfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, illetve tájékoztatták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt, a vízügyi hatóságot, valamint a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságot, hogy ha szükségessé válik, akkor a felhasználókat figyelmeztethessék a Sajóból történő vízhasználat mellőzésére.

Az OVF a szennyezés jelenlegi helyzetének megállapítására a folyó szlovákiai szakaszán szerdán is helyszíni felderítést végzett. A bányaüzemből továbbra is szennyezett víz folyik. A Sajó elszíneződése a szlovák részen szerda reggel már Csoltó település alatt is látható volt, halpusztulást, szaghatást azonban ezen a szakaszon sem észleltek a vízügyi szakemberek.

Magyarországi területen a folyó vize a normál állapotot mutatja, víztér-elszíneződés, szaghatás, a partvonal mentén kiülepedés, halpusztulás nem figyelhető meg. A merített minta tiszta, átlátszó - ismertették.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság külső akkreditált laboratóriumot kért fel a szennyezőanyagok pontos meghatározására a határszelvény térségében, Sajópüspökinél. Vizsgálatuk szerint a vízből mért toxikus fémek mennyisége mind határérték alatt van a magyarországi folyószakaszon. Az arzéntartalom az ivóvízminőségi határérték tizede. Mivel a szennyezés egy használaton kívüli vasércbányából került a folyóba - vagyis nem lúgos vörösiszap, hanem vas-oxid jellegű -, a vastartalom némileg magasabb, de a magyar Sajó-szakasz esetében ez nem kirívó érték - közölték.

Kitértek arra is, hogy a Magyarországra érkező vízhozam a szennyezéstől 65 kilométerre, a határszelvénynél (Sajópüspökinél) szerda reggel másodpercenként 6,1 köbméter volt, ami 400-600-szoros hígítást jelent. Így az a magyarországi szakaszon „egyelőre nem okoz kezelhetetlen terhelést” - írták. Amíg az adatok a határértékeknek megfelelően nem állandósulnak, addig az OVF folytatja a rendszeres vízmintavételt és a laboratóriumi elemzést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.