Vizsgálják, hogy valóban vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik-e a Sajóba

környezetszennyezés
2022 március 13., 12:33
comments 1

„Immár több mint két hete az alsósajói vasércbánya altárójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba az egykori Siderit üzem telephelyénél”

– ezt Orosz Örs, szlovákiai magyar politikus írta Facebook-oldalán.

link Forrás

Orosz szerint „a folyó vizének vas szintje jelenleg 2000-szerese a megengedett értéknek, de ami rosszabb, hogy jelentős mennyiségű kén is kerül a vízbe, így az egyébként kristály tiszta folyót teljesen élhetetlenné teszi az állat és rovarvilág számára”. A folyó sajópüspökinél lép Magyarországra, számos településen, köztük Miskolcon is átfolyik, míg Tiszaújváros fölött egyesül a Tiszával.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a 24.hu-t arról tájékoztatta, hogy hivatalos értesítés Magyarországra semmiféle szennyezésről nem érkezett, ők is csak Facebookról értesültek az esetleges szennyezésről. A lap úgy tudja, hogy a vízkárelhárítási szakemberek megkezdték a méréseket a folyó hazai szakaszán, illetve egy csapat már elindult Szlovákiába is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.