Szabadon engedték Iránban a brit nőt, aki családlátogatásra ment, de kémkedéssel vádolták meg

külföld
2022 március 16., 11:18

Szabadon engedték Iránban a brit-iráni állampolgárságú Nazanin Zaghari-Ratcliffe-t, aki éveket töltött teheráni börtönben, illetve házi őrizetben - jelentette be szerdán a nő brit választókörzetének parlamenti képviselője.

Az ügy folyamatos diplomáciai viszály forrása volt London és Teherán között. Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója 2016-ban utazott Iránba Nagy-Britanniában született kislányával családlátogatásra. Amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet és kémkedés vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték. Ebből négy évet a teheráni Evin börtönben töltött; utána házi őrizetben tartózkodhatott szülei otthonában, de a bokáján elektronikus nyomkövetőt kellett viselnie.

Tavaly márciusban újabb egy évre ítélték, de már nem kellett börtönbe vonulnia. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.