Zelenszkij az amerikai kongresszusban Pearl Harborhoz és a szeptember 11-i támadásokhoz hasonlította az ukrán mindennapokat

háború
2022 március 16., 14:00

Szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újra felszólalt az amerikai kongresszusban videón keresztül, de most a képviselők helyett inkább az amerikai népet szólította meg. A felszólalásban videókat mutatott be az ukrajnai bombázásokról, és ismét az ukrán légtér lezárását kérte.

Az ukrán elnök arról beszélt, hogy az oroszok nemcsak őket, az országukat és a városaikat támadták meg, hanem az alapvető emberi értékeiket is. Tankokat és vadászgépeket vezényeltek a szabad élethez való joguk ellen. Arra kérte az amerikaiakat, hogy emlékezzenek vissza Pearl Harborra vagy a szeptember 11-i támadásokra, amikor szintén ártatlan embereket támadtak meg. „Mivel senki sem számított rá, nem tudták megállítani. A mi országunk most mindennap ugyanezt éli át.” Majd Martin Luther Kinget idézve arra kérte őket, hogy biztosítsák a légtérzárat Ukrajna felett. Arra hivatkozott, hogy ezzel emberi életeket lehetne megmenteni, mert így Oroszország nem tudná tovább terrorizálni a városaikat. „Ha túl sok, amit kérek, ajánljanak valami mást. Tudják, milyen légvédelmi rendszerre van szükségünk.” Azt mondta, légierőre lenne szükségük, hogy megvédjék Ukrajnát és Európát.

Azt is kérte, hogy az amerikaiak tegyenek többet, hozzanak újabb szankciókat Oroszország ellen, amíg meg nem tudják állítani az orosz katonai gépezetet. Szerinte minden olyan orosz politikust szankcionálni kellene, aki az Ukrajna elleni invázió ellenére is hivatalban maradt. És szerinte minden amerikai cégnek el kellene hagynia az orosz piacot. „Kérem, biztosítsanak arról, hogy Oroszország egy pennyt sem kap, amit aztán arra használ fel, hogy ukrán embereket semmisítsen meg.”

Zelenszkij létrehozna egy új szövetséget azokból az országokból, amiknek megvan az erejük és öntudatuk ahhoz, hogy azonnal véget vessenek a konfliktusnak, és 24 órán belül minden segítséget megadjanak, akár fegyvereket, szankciókat, humanitárius segítséget, politikai támogatást.

Az ukrán elnök beszédét a Képviselőház és a Szenátus tagjai is felállva tapsolták meg. Zelenszkij a brit és a kanadai parlamentben is felszólalt a napokban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.