Zelenszkij: Egyre reálisabbak a béketárgyalások

március 16., szerda 1:13

Egyre reálisabbnak hangzanak az orosz és ukrán kormány közötti béketárgyalások, de még időre van szükség, hogy Ukrajna érdekeinek megfelelő döntések születhessenek - ezt mondta legújabb, szerda hajnalban megjelent videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Üzenetében arról beszélt, hogy Ukrajna győzelméhez mindenkinek a munkájára szükség van, így a tárgyalódelegációéra is, amely Zoomon tárgyal az orosz kormánnyal. Mint mondta, az oroszok már elkezdték megérteni, hogy háborúval semmit sem fognak tudni elérni, a hétfői tárgyalásokat pedig egészen eredményesnek nevezte.

Az ukrán tárgyalódelegáció egyik tagja, Mikhailo Podoljak ennél kevésbé optimista hangot ütött meg a Twitteren, amikor kedd este arról írt, hogy "alapvető ellentmondások" vannak az orosz és az ukrán álláspont között. Ennek ellenére van tér a kompromisszumra, az álláspontokat pedig kedden is sikerült valamelyest közelíteni.

Az orosz delegáció továbbra is Ukrajna demilitarizálását követeli, és azt, hogy az ukrán kormány jelentse ki, nem kéri felvételét a NATO-ba. Emellett a donyecki és luhanszki szakadár köztársaságokat is el kellene ismernie az ukránoknak. Ami a NATO-tagságot illeti, Zelenszkij tett már utalásokat arra, hogy elfogadja, hogy az országát nem fogják fölvenni az észak-atlanti katonai szervezetbe.

Az ukrán elnök a beszédében említést tett az őt meglátogató cseh, lengyel és szlovén kormányfőkről is. Zelenszkij "Ukrajna összes barátját" meghívta Kijevbe, bár beismerte, hogy ez az orosz bombázások miatt nem veszélytelen. De ahogy Mateusz Moraviecki, Jaroslaw Kaczinsky, Janez Jansa és Petr Fiala bátorságát, úgy minden más látogatót is nagyra értékelnek az ukrán fővárosban. (BBC, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt