14. századi ólomszarkofágot találtak a Notre Dame alatt

külföld
2022 március 17., 11:03

Egy valószínűleg 14. századból származó ólomszarkofágot és egy bástya darabjait találták meg régészek a párizsi Notre-Dame alatt, amit most újítanak fel a 2019-es tűz után.

photo_camera Fotó: JULIEN DE ROSA/AFP

A székesegyház belsejében végzett ásatási munkálatokat elővigyázatosságból rendelték meg, mielőtt még felállítanák a 100 méteres fából készült tetőgerinc helyreállításához szükséges állványzatot. A feltárásokat most március 25-ig meghosszabbították.

photo_camera Fotó: JULIEN DE ROSA/AFP

A francia Nemzeti Régészeti Intézet helyszínen dolgozó munkatársa, Christophe Besnier elmondta, hogy sikerült beküldeniük egy kis kamerát az ásatási terület alatti gödörbe is, ami egy 18. századi kőréteg alatt fekszik. Ruhamaradványokat és szerves anyagokat, például hajszálakat és növényi maradványokat is találtak. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.