A szlovák miniszterelnök ma már elmenne találkozni Zelenszkijjel

háború
2022 március 17., 10:59
comments 15

A lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnökhöz hasonlóan Eduard Heger szlovák kormányfő is Kijevbe utazhatott volna kedden Volodimir Zelenszkij elnökhöz, de mint utólag elárulta, a biztonsági erők tanácsára nem vett részt a találkozón.

Hegertől egy újabb interjúban megkérdezték, nem lett volna jobb gesztus egy asztalnál ülni Ukrajna képviselőivel, amire azt felelte, „de igen” - idézi a parameter.sk. Heger elmondása szerint nem félelemből maradt távol, de ha újra kapna ilyen felkérést, vélhetően már másképp döntene. Elárulta azt is, hogy az utat Morawiecki lengyel miniszterelnök kezdeményezte.

Eduard Heger
photo_camera Eduard Heger Fotó: GEORGE VITSARAS/SOOC via AFP

Petr Fiala cseh miniszterelnök először visszafogottan nyilatkozott Heger döntéséről, de később keményebben fogalmazott: „Vannak olyan helyzetek, amikor magunknak kell döntenünk. Én így döntöttem. Én nem bújok el holmi javaslatok és tárgyalások mögé. Ez nem egy olyan ügy, amely valamilyen formalizált bürokratikus út eredménye lehet. Neked kell eldönteni, hogy ez helyes.”

Nem tudni, Orbán Viktort hívták-e a találkozóra, és ha igen, miért döntött úgy, hogy nem vesz részt rajta. Sajtófőnöke csak annyit reagált az ügyre kedden: „A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.