IDEA Intézet: a kormánypárt támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, az ellenzéké 1 százalékponttal csökkent

POLITIKA
2022 március 17., 7:31
comments 39

Az IDEA Intézet 2022. március 2. és március 11. között készített reprezentatív felmérése szerint Ukrajna orosz megszállása óta Magyarországon a Fidesz-KDNP és az ellenzék támogatottsága is nőtt, előbbié 2, utóbbié 3 százalékponttal emelkedett, a kisebb pártok támogatottsága pedig csökkent.

A felmérés szerint a teljes, választókorú népesség körében az ellenzék újra növelni tudta támogatottságát, a Fidesz−KDNP hónapok óta tartó lassú, de folyamatos növekedése pedig tovább folytatódott. Március elején a két lista közötti távolság három százalékpont. Ezzel egyidőben az IDEA Intézet szerint a Mi Hazánk Mozgalom távolabb került a parlamenti bejutási küszöbtől. Utóbbi támogatottsága jelenleg 3 százalékpont, a Magyar Kétfarkú Kutya Párté pedig 2.

A felmérés szerint azonban a választáson legaktívabbnak számító biztos szavazó pártot választók rétegében nem a fentiek látszódnak, és lényeges különbség van a Fidesz–KDNP és az ellenzék szavazóinak elszántsága között. Az IDEA szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, így elérte a kritikus 50 százalékot, miközben az ellenzéké 1 százalékponttal csökkent. A választáson biztosan részt vevő, listapreferenciával rendelkezők körében pedig nincs más párt, amely elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot.

photo_camera Fotó: IDEA Intézet

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt