Nem sikerült helyesen leírni Batthyány nevét a 16 milliós mellszobron, napok óta bebugyolálva áll

MŰVÉSZET
2022 március 17., 20:51
comments 23

Az ugytudjuk.hu szerkesztőségének tartozunk hálával, amiért kiszúrták, hogy valami furcsaság van Batthyány Lajos mellszobrával, amit Kásler Miklós emberminiszter adott át még hétfőn délelőtt Sárváron.

Fontos szoborról van szó pedig: Batthyány Lajos Sárvár első országgyűlési képviselője volt, de még nem állt szobra a városban.

Már az MTI fotóin is érezni, hogy valami nincs rendben:

photo_camera Napok óta körbebugyolálva áll Batthyány Lajos első sárvári szobra Fotó: Varga György/MTI/MTVA
photo_camera Kásler Miklós humáminiszter leleplezi a szobrot. Illetve a felét. Fotó: Varga György/MTI/MTVA
photo_camera Ágh Péter országgyűlési képviselő is koszorúzott Fotó: Varga György/MTI/MTVA

És már az állami hírügynökség egyik képén is áttetszik a felirat, amit nem szabadott látni a publikumnak: GRÓF BATTHÁNY LAJOS.

Ha ránagyítasz, megláthatod Batthány-t
photo_camera Ha ránagyítasz, megláthatod Gróf Batthányt Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Az ugytudjuk.hu azt írja, hogy a szobor maga 5/4-es, büszt, amit „díszmagyarral hosszított, kő-posztamentumra helyeztek el”. Alkotója a ravennai Nemzetközi Dante Biennale díjjal is kitüntetett budapesti szobrászművész, R. Törley Mária.

A szerkesztőséghez eljutott egy kép, amin látható a felirat még a bugyolálás előtt.

A lap megkereste a sárvári önkormányzatot, hogy valóban emiatt nem került-e le a lobogó a szoborról, vagy mi most a terv, de egyelőre nem kaptak választ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.