Ukrajna példájával fenyegette meg a NATO-ba vágyó Boszniát az orosz nagykövet

március 17., csütörtök 11:10
29

“Ha be akarnak lépni valahová, az az országuk belügye. De más kérdés a mi reakciónk. Hogy mit várunk, azt Ukrajna példájával mutattuk meg. Ha fenyegetés támad, válaszolunk rá.”

Ezt Igor Kalabukov, Oroszország szarajevói nagykövete mondta egy boszniai tévécsatorna műsorában helyi jelentések szerint, amikor Bosznia-Hercegovina esetleges NATO-tagfelvételéről kérdezték.

Igor Kalabukov (jobbra) a norvég nagykövettel.

Kalabukov azt is mondta, hogy nem tartja reálisnak, hogy Bosznia NATO-taggá váljon, mert “az országban nincs konszenzus” a témáról. A háromnemzetiségű, etnikailag és politikailag is igen megosztott országon belül az oroszok - hasonlóan Putyin egyetlen uniós szövetségeséhez, Orbán Viktorhoz - a szerb entitást támogatják.

A NATO-tagság kérdése a Boszniát szétfeszítő konfliktusok közül is az egyik legerősebb: a Szerb Köztársaság vezetése mereven ellenzi és minden eszközzel akadályozni igyekszik azt. Volt, hogy a választások után emiatt nem tudott hosszú ideig működő kormány felállni.

Az orosz nagykövet talán megnyugtatásul annyit tett hozzá ehhez, hogy Moszkvának jelenleg nincs akcióterve Boszniával kapcsolatban, és az orosz fél “a stratégiai és geopolitikai helyzet elemzése után” reagálna ilyen helyzetben.

Az országot irányító hármas elnökség elnöke, Zeljko Komsic reakciója (ő a horvátokat képviseli, és a mezőnyben mérsékelt politikusnak számít):

“Határozottan elítélem az orosz nagykövet Bosznia-Hercegovinát érintő fenyegetését.”

Komsic szerint az esetleges NATO-tagságról csakis az ország saját intézményei dönthetnek.

(via eurointegration.com)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt