Ukrajna példájával fenyegette meg a NATO-ba vágyó Boszniát az orosz nagykövet

külfüld
2022 március 17., 11:10
comments 28

“Ha be akarnak lépni valahová, az az országuk belügye. De más kérdés a mi reakciónk. Hogy mit várunk, azt Ukrajna példájával mutattuk meg. Ha fenyegetés támad, válaszolunk rá.”

Ezt Igor Kalabukov, Oroszország szarajevói nagykövete mondta egy boszniai tévécsatorna műsorában helyi jelentések szerint, amikor Bosznia-Hercegovina esetleges NATO-tagfelvételéről kérdezték.

photo_camera Igor Kalabukov (jobbra) a norvég nagykövettel.

Kalabukov azt is mondta, hogy nem tartja reálisnak, hogy Bosznia NATO-taggá váljon, mert “az országban nincs konszenzus” a témáról. A háromnemzetiségű, etnikailag és politikailag is igen megosztott országon belül az oroszok - hasonlóan Putyin egyetlen uniós szövetségeséhez, Orbán Viktorhoz - a szerb entitást támogatják.

A NATO-tagság kérdése a Boszniát szétfeszítő konfliktusok közül is az egyik legerősebb: a Szerb Köztársaság vezetése mereven ellenzi és minden eszközzel akadályozni igyekszik azt. Volt, hogy a választások után emiatt nem tudott hosszú ideig működő kormány felállni.

Az orosz nagykövet talán megnyugtatásul annyit tett hozzá ehhez, hogy Moszkvának jelenleg nincs akcióterve Boszniával kapcsolatban, és az orosz fél “a stratégiai és geopolitikai helyzet elemzése után” reagálna ilyen helyzetben.

Az országot irányító hármas elnökség elnöke, Zeljko Komsic reakciója (ő a horvátokat képviseli, és a mezőnyben mérsékelt politikusnak számít):

“Határozottan elítélem az orosz nagykövet Bosznia-Hercegovinát érintő fenyegetését.”

Komsic szerint az esetleges NATO-tagságról csakis az ország saját intézményei dönthetnek.

(via eurointegration.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.