A sztrájkjogért és a jobb munkafeltételekért, azonnali bérrendezésért tüntettek a tanárok a Kossuth Téren

oktatás
2022 március 19., 14:11
comments 23
  • A pedagógusok azonnali bérrendezést és a munkaterhek csökkentését követelik a kormánytól.
  • Emiatt március 16-án, szerdán határozatlan idejű pedagógus-sztrájk indult.
  • Ezt megelőzte a kormány és a szakszervezetek közti több hónapos eredménytelen tárgyalássorozat és egy utólag jogellenesnek nyilvánított figyelmeztető sztrájk.
  • A figyelmeztető sztrájk után két héttel kijött egy olyan kormányrendelet, ami elvette a pedagógusoktól a látható, érdemi sztrájk lehetőségét.
  • Ez akkora felháborodást keltett, hogy példátlan mozgalom indult, a pedagógusok egy hónapon keresztül minden nap, legalább egy intézményben megtagadták a munkát.
  • A rendelet azóta is érvényben van, a pedagógus szakszervezetek szerint a kormány a tankerületeken keresztül olyan jogellenes utasításokat adott az igazgatóknak, amikkel a sztrájkok szervezését igyekezett megakadályozni.
  • A tanárok tiltakozásáról szóló cikkeink itt olvashatók.
2022. március 19. / Tüntetés a Kossuth téren a tanárok sztrájkjogáért és nagyobb megbecsüléséért.
photo_camera Fotó: Kiss Bence / 444

A korábban felsorolt eseményeknek a mai állomása a Nagy Kockásinges Találkozó néven futó Kossuth téri demonstráció, amely a Ne dolgozz ingyen, aHang, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a VDSZ (Federation of Chemical Workers of Hungary), a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus szervezete) és a Tanítanék szervezet összefogásának eredményeképp valósulhat meg.

A Kossuth tér megtelt, tudósítóink szerint a Parlament épületének vonalában a volt Néprajzi múzeumig, illetve az Agrárminisztérium épületéig állnak az emberek. A Pál Utcai Fiúk musical betétdala, a “Mi vagyunk a Grund” körülbelül tízszer ment le a beszédek előtt.

A rendezvény „házigazdája" Szűcs Tamás, a PDSZ egykori elnöke az első felszólalót, Nagy Erzsébetet szólította színpadra, aki a 2014 óta tartó tiltakozások sikertelenségekről és a kormány tétlenségéről beszélt. Szerinte szerdán 20 ezren sztrájkoltak, és csak azért annyian, mert sok helyen az intézményvezetők megakadályozták a pedagógusok csatlakozását. Elmondta, hogy a sztrájktörvény miatt az Alkotmánybírósághoz fordulnak, és amennyiben nem járnak sikerrel, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig viszik az ügyet (csak úgy, mint a benzinárstop miatt tiltakozó kis benzinkutasok).

Az MKKSZ nevében felszólaló Boros Péterné a tanársztrájk ellehetetlenítéséről beszélt. Kijelentette, hogy új sztrájktörvényre van szükség.

„Szeretném, ha a politikusaink annyit fordítanának a tanáraink jóllétére, mint a sajátjukéra" - mondta Taskovics István, a TBDSZ elnöke. Hatásos beszédében Taskovics összehasonlította a tanárok és a parlamenti képviselők fizetését, az aránytalanságot a tömeg méltatlankodással fogadta.

Az első felszólalók után ismét a „Mi vagyunk a Grund" csendült fel a hangszórókból, ezúttal a Grund pedagóguskórus a dal egy átírt változatát adta elő. A kórussal a tömeg is énekelt, a produkciót hatalmas üdvrivalgás és taps kísérte.

A tanárok tüntetését a FreeSZFE Egyesület is támogatja, az egész rendezvény az általuk készített informatív videóval kezdődött, amiben összefoglalták a tanársztrájk okait és eddigi fázisait. Ezen kívül még két videóüzenetet is készítettek, amikben szolidaritásukat fejezték ki a tanárokkal.

Simkó Edit az iskolájában egyedül vállalta a polgári engedetlenséget. Kérésére a tömeg elkezdte hangosan skandálni, hogy "nincs hatalmad felettem!"

Zenei betét. Fellépők: Bohemian Betyars és Csaknekedkislány.

2022. március 19. / Tüntetés a Kossuth téren a tanárok sztrájkjogáért és nagyobb megbecsüléséért.
photo_camera Fotó: Benics Márk / 444.hu

A tömeg elkezdte skandálni a színpadról szóló dal egy sorát: „Csak fizessétek ki a tanárainkat!" - ez eddig a legnépszerűbb szlogen.

Ezután olyanok szólaltak fel, akik nem olyan rég még maguk is diákok voltak, vagy még mindig azok.

„Talán a tanárfogyást kellene megállítani, nem Brüsszelt" - kezdte beszédét Schermann Fruzsina, az ADOM diákmozgalom vezetője: „Igenis jogunk van sztrájkolni" - mondta, és azt, hogy „2014 óta sokat küzdöttünk, elég az ördögi színjátékból az örökös hárításból". „Fogjunk össze, akik azt hallgattuk, hogy osztály vigyázz! és mondjuk együtt, ország vigyázz!" A tömegnek tetszett a fizessétekkiatanárainkatozás, néha spontán rákezdtek.

Ungvári Sára tanárjelölt szerint a sztrájk és a polgári engedetlenség egyik legfontosabb kérdése az: ki fog holnap tanítani? „A kormány rajtunk spórol" - jelentette ki, és a pályakezdő tanárok megélhetési nehézségeit ecsetelte, hozzátéve, hogy mindez a szociális és az egészségügyi szférában dolgozókra is érvényes.

Nagy Ervint lelkesen fogadta a tömeg, már előre megtapsolták a színművészt. Nem is hiába. Nagy Ervin hatásos beszédében felsorolta milyen nehéz helyzetekben kell helytállnia a tanároknak. A tanár című sorozatban játszott szerepére utalva elmondta, hogy ő csak egy tanár a tévéből és ezért nem tudja, hogy milyen lehet reggel ötkor kelni és zötyögni a villamoson, milyen, mikor a gyerek kiesik a padból, mert annyira éhes és akkor is meg kell tanítani nekik a szorzótáblát, milyen, amikor cipőt kell vinni a tanulónak, hogy el tudjon jönni az iskolába. Egy dolgot azonban biztosan tud, hogy a tanárok az értelmiség utolsó védőbástyái. A tömeg erre a mondatra hangos üdvrivalgásban tört ki.

Nagy Ervin egy tanártüntetésen 2022. március 19-én.
photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

"Ti vagytok az őrzők, a gyerekeink jövőjének az őrzői!" - kiáltotta.

Felsorolta, hogy Karikó Katalint, Neumann Jánost és Benedek Tibort is fel kellett fedeznie valakinek, méghozzá egy tanárnak. Ezután életének fontos tanítóinak köszönte meg azt, amit érte tettek. Elmondta, hogy nem fogja hagyni, hogy ezeket az embereket bántsák és megalázó legyen a fizetésük.

Beszédének lezárásaként felolvasott egy tizenkét pontból álló listát arról, hogy mit kívánnak a pedagógusok, nevelők:

  • Legyen béke.
  • Nemzeti konszenzuson alapuló hosszútávú oktatási stratégiát, egyenlő hozzáférést a minőségi oktatáshoz.
  • Minden gyerek lehessen olyan, amilyen.
  • Csökkenjen a tananyag, az óraterhelés, az adminisztráció.
  • Több pénzt az oktatásra.
  • Szabad tankönyvválasztás, a cenzúra eltörlése.
  • A helyi igényeknek megfelelő, decentralizált oktatást.
  • Felelős és önálló oktatási minisztériumot.
  • Versenyképes fizetést az oktatásban, nevelésben dolgozóknak.
  • Hozzuk haza az országelhagyókat, hozzuk vissza a pályaelhagyókat.
  • Vissza a sztrájkjogot.
  • Unió az unióval

A tüntetés végén a kivetítőkön lejátszották noÁr legújabb klippjét, a tömeg ezt is hasonló intenzitással énekelte, mint a „Mi vagyunk a Grundot". A szervezők elmondták, hogy április 1-én a noÁrral közösen szolidaritási koncertet szerveznek, és hogy a Tanítanék Mozgalom által létrehozott sztrájkalapban 10 millió forint gyűlt össze. Az ukrajnai háború áldozataira egy perces néma csönddel emlékeztek a résztvevők, majd zárásképp Nagy Erzsébet felszólította a tanárokat, hogy folytassák hétfőn is a sztrájkot.

A tüntetés alatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy közleményben reagált a kiélezett helyzetre, melyben köszönetet mondott a tanároknak, „akiknek elsöprő többsége gondolta úgy, hogy nem a sztrájknak van itt az ideje háború idején." Erről szóló cikkünket itt lehet elolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.