Orbán Viktor Kijev helyett inkább Belgrádban tárgyalt

külföld
2022 március 19., 08:35
comments 12

Belgrádban tárgyalt Alekszandar Vucic szerb államfővel Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A megbeszélésen, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, az orosz ukrán háborúról, Európa biztonsági helyzetéről, a Nyugat-Balkán uniós perspektíváiról valamint a szerb-magyar gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről volt szó.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic leszögezte: Magyarország és Szerbia is békét szeretne. Országaink érdeke, hogy kimaradjunk a háborúból, mert háborúban nem lehetséges a gazdasági fejlődés. A két vezető szombaton közösen részt vesz a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán, Újvidéken.

Emlékezetes, hogy a régió három országának miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő kedden Kijevbe látogatott, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és így demonstrálták, hogy az EU kiáll Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett. A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor arról tájékoztatott: a miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.

Aleksandar Vucic ellenben többször is közölte, hogy a nemzeti érdekeikkel összhangban Szerbia nem vezet be Oroszországgal szemben szankciókat. Március 5-én Oroszország ukrajnai inváziója mellett tüntettek Belgrádban, ahol sokan baráti államnak tekintik Oroszországot és nem hisznek a nyugati médiában megjelenő híreknek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.