A háború sok áldozatot követel, de az abortusz még többet – mondják a lengyel katolikus aktivisták

háború
2022 március 21., 16:22

Jasna Górán, Lengyelország egyik legfontosabb kegyhelyén tartottak zarándoklatot a lengyel abortuszellenes, katolikus szervezetek. „A világ továbbra is »kívántakra« és »nem kívántakra« osztja a gyerekeket annak ellenére, hogy megtapasztalta a háború kegyetlenségeit” – mondta Wojciech Zięba, a Lengyel Életvédők Szövetségének elnöke. „Nem követelhetünk igazságszolgáltatást, ha közben figyelmen kívül hagyunk más igazságtalanságokat. Ukrajnában és Oroszországban... Európában és a világban igazságtalanul járnak el a születendőkkel szemben” – mondta Tomasz Kancelarczyk atya, a Little Feet Foundation abortuszellenes alapítvány vezetője.

Az abortusz kérdése azért is került elő újból az ukrajnai háború árnyékában, mert az ukrán-lengyel határra érkező menekülteknek nőjogi csoportok állítólag olyan helyeket ajánlottak, ahol könnyebb abortuszhoz jutni az egyébként EU-s szinten legszigorúbb abortusztörvénnyel rendelkező Lengyelországban. Ez aztán kiverte a biztosítékot az ország abortuszellenes csoportjainál, és ők is a határhoz vonultak, hogy szórólapokat osztogassanak „az abortusz a legnagyobb veszély a békére” felirattal.

Lengyelországba eddig több mint kétmillió ukrajnai menekült érkezett a háború kitörése óta.

Az abortuszellenes mozgalmak rendezvényének otthont adó Jasna Góra kegyhely tweetjére több százan reagáltak. Sokan kritizálták, hogy az összehasonlítás most talán nem a legtalálóbb, azonban voltak, akik nagyon is egyetértettek az aktivistákkal. A kolostor nem reagált a történtekre, viszont később számos Ukrajnát támogató posztot tett közzé Twitteren. (NFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.