A háború sok áldozatot követel, de az abortusz még többet – mondják a lengyel katolikus aktivisták

március 21., hétfő 16:22
9

Jasna Górán, Lengyelország egyik legfontosabb kegyhelyén tartottak zarándoklatot a lengyel abortuszellenes, katolikus szervezetek. „A világ továbbra is »kívántakra« és »nem kívántakra« osztja a gyerekeket annak ellenére, hogy megtapasztalta a háború kegyetlenségeit” – mondta Wojciech Zięba, a Lengyel Életvédők Szövetségének elnöke. „Nem követelhetünk igazságszolgáltatást, ha közben figyelmen kívül hagyunk más igazságtalanságokat. Ukrajnában és Oroszországban... Európában és a világban igazságtalanul járnak el a születendőkkel szemben” – mondta Tomasz Kancelarczyk atya, a Little Feet Foundation abortuszellenes alapítvány vezetője.

Az abortusz kérdése azért is került elő újból az ukrajnai háború árnyékában, mert az ukrán-lengyel határra érkező menekülteknek nőjogi csoportok állítólag olyan helyeket ajánlottak, ahol könnyebb abortuszhoz jutni az egyébként EU-s szinten legszigorúbb abortusztörvénnyel rendelkező Lengyelországban. Ez aztán kiverte a biztosítékot az ország abortuszellenes csoportjainál, és ők is a határhoz vonultak, hogy szórólapokat osztogassanak „az abortusz a legnagyobb veszély a békére” felirattal.

Lengyelországba eddig több mint kétmillió ukrajnai menekült érkezett a háború kitörése óta.

Az abortuszellenes mozgalmak rendezvényének otthont adó Jasna Góra kegyhely tweetjére több százan reagáltak. Sokan kritizálták, hogy az összehasonlítás most talán nem a legtalálóbb, azonban voltak, akik nagyon is egyetértettek az aktivistákkal. A kolostor nem reagált a történtekre, viszont később számos Ukrajnát támogató posztot tett közzé Twitteren. (NFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt