A kaposvári polgármester megtiltotta, hogy választási plakátok kerüljenek a város lámpaoszlopaira

POLITIKA
2022 március 21., 21:05
comments 5

A kaposvári választókerületi választási bizottság 60 ezer forint bírságot szabott ki az ellenzék helyi jelöltjére, Varga Istvánra, mert választási plakátokat tett ki az önkormányzat tulajdonában álló lámpaoszlopra. Az ellene benyújtott kifogásban arra hivatkoztak, hogy Szita Károly, Kaposvár polgármestere március 10-én kiadott egy nyilatkozatot, miszerint

az önkormányzat nem járult hozzá a tulajdonában lévő lámpaoszlopok tekintetében választási plakát kihelyezéséhez”.

A pénzbírság mellett a helyi választási bizottság eltiltotta dr. Varga Istvánt „a további jogsértéstől”, valamint felhívta az engedély nélkül kihelyezett plakátok eltávolítására.

photo_camera Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke beszédet mond A magyar önkormányzatok a betelepítési kvóta ellen című konferencián Budapesten, a Millenárison 2016. március 12-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

De az ellenzéki képviselő fellebbezett a döntés ellen, mert a választási eljárásról szóló törvény állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő dolgoknál a vagyonkezelő engedélyéhez köti a plakátok kihelyezését. De mivel a Nemzeti Választási Bizottság helybenhagyta a helyi bizottság döntését, az ügy a Kúriához került.

Bár a Kúria határozata szerint az ellenzék érvelése nem volt helyes, amikor abból indult ki, hogy a „vagyonkezelői jog fennállása hiányában önkormányzati tulajdonban lévő dolgon választási plakát elhelyezéséhez nem szükséges hozzájárulás”, ugyanakkor a bírságot kiszabó bizottságok ítéletét is hibásnak találta. A Kúria szerint nem volt jogszerű úgy megbírságolni a jelöltet, hogy nem tisztázták, ki is gyakorolja a vagyonkezelői jogot. Ezen kívül azt sem tudták bizonyítani, hogy ki tette ki a plakátokat. Ezek miatt a Kúria végül megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát.

Egyébként dr. Varga Istvánnak már csak azért is hirdetnie kell, hogy ő az ellenzék közös jelöltje, mert a körzetben ugyanezzel a névvel egy független jelölt is ráindult.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt