Uber-sofőrként dolgozik a volt afgán pénzügyminiszter

március 21., hétfő 10:18
2

"Ha a következő két napban 50 fuvart teljesítek, 95 dolláros bónuszt kapok" - mondta az egykor hatmilliárd dolláros költségvetést felügyelő Khaled Payenda a Washington Postnak egy Honda Accord volánja mögül.

Payenda, volt afgán pénzügyminiszter néhány nappal a tálib hatalomátvétel előtt hagyta el országát. Az Egyesült Arab Emírségek után végül az Amerikai Egyesült Államokban kötött ki, hogy csatlakozzon a családjához. Jelenleg Uber sofőrként dolgozik Washington DC-ben. "Nem tartozom se ide, se oda. Sivár érzés" - mondta.

Payenda egy éjszaka alatt átlagosan 150 dollárt keres hat óra alatt. Rendkívül hálás a lehetőségért, hogy így is tudja segíteni családját, de úgy érzi, nincs a helyén.

"Volt rá húsz évünk, és a világ támogatott minket, hogy egy olyan rendszert építsünk, ami az emberek javát szolgálja."

Payenda 2020-ban lett pénzügyminiszter, elmondta, később ezt a döntését nagyon megbánta. "Sok ronda dolgot láttam (...) Részese voltam a kudarcnak. Nehéz az emberek szenvedéseit nézni, és közben érezni, hogy felelős vagy." - mondta. Szerinte Afganisztánban nem volt meg a társadalomban az a közös akarat, amivel komolyan fejlődhetett volna az ország. Payenda egy héttel Kabul eleste előtt mondott le pénzügyminiszteri posztjáról attól tartva, hogy letartóztathatják.

"Csak egy kártyavárat építettünk, ami gyorsan összeomlott. Egy kártyavárat, ami korrupcióra épült" - mondta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt