A kormány megerősítette, hogy Orbán mégis kéri az uniós hitelt

eu
2022 március 22., 17:01
comments 12

Orbán Viktor megsürgette az Európai Bizottság elnökét, hogy Magyarország mihamarabb hozzáférhessen az EU újjáépítési alapjához. Orbán azt is kérte Ursula von der Leyentől, hogy a Bizottság azt a hitelkeretet is bocsássa az ország rendelkezésére, amit a miniszterelnök tavaly áprilisban személyesen utasított vissza nála Brüsszelben.

Az erről szóló levelet Orbán Viktor pénteken küldte el Brüsszelbe, és elsőként a 444 számolt be róla kedden kora délután. Három órával később a kormány nyilvánosságra hozta a levelet a honlapján, rövidítve magyarul, és teljes hosszában angolul is.

Az eredeti keret 5800 milliárd forint volt, de ez a jelenlegi EU-s szabályok szerint idénre 5100 milliárd körülire zsugorodott a 2021-es, kedvező magyar GDP-adatok miatt. Orbán a sürgős utaláson kívül azt is jelezte, hogy elfogadhatatlan számára, ha nem az eredeti összeghez férhet hozzá a kormánya. Vagyis nemcsak sürgősen követelte a pénzt, hanem még többet is igényelt, mint amennyi a jelenlegi szabályok szerint járna.

Ahhoz, hogy a pénzhez a magyar kormány hozzáférjen, arra lenne szükség, hogy az Európai Bizottság befogadja az elköltéséről szóló magyar tervet. A magyar kormánynak immár egy éve nem sikerül olyan tervet leadnia, ami a Bizottság szerint megfelel a tagállamok által felállított kritériumoknak. Orbán a levelében a kritériumok lazítását is kéri.

A teljes Magyarországnak járó keret több mint fele lenne kedvezményes hitel. Ezt most Orbán katonai, határvédelmi, menekültellátási és a háborús krízis kezelésének egyéb intézkedéseire költené. Úgy tudjuk, hogy az Európai Bizottság arról győzködi a magyar kormányt, hogy költse inkább az orosz energiafüggés csökkentésére.

Az összesen 750 milliárd eurós, óriási pénzalaphoz 22 tagállam kormánya fért eddig hozzá. Hollandia nem adott még be tervet, az ottani kormány eleve nem rajongott az alap létrehozásáért, mondván, nekik ez sokba kerül majd, viszont szükségük nincs rá. A svéd kormány hasonló alapon szintén vonakodott, ők csak tavaly év végén adták le a tervüket, amit napokon belül jóváhagy a Bizottság. Bulgáriában folyamatos kormányválság volt 2021-ben, úgyhogy a tervüket szintén csak ősszel, a többi országnál jóval később adták le, jóváhagyva az övék sincs még. A tavaly tavasszal leadott tervek közül Lengyelországé és Magyarországé akadt csak el, alapvetően jogállamisági problémák miatt.

A lengyel kormány azt terjeszti, hogy közel a megegyezés a tervükről. Ott a bírósági törvényekkel van baj, amelyek egy részét várhatóan elkezdik átírni az EU igényei szerint. Valamilyen gesztusra a magyar kormány részéről is szükség lehet, a kifizetések sürgetésén kívül. Erről Ágostházy Szabolcs államtitkár kezdett tárgyalni a Bizottság illetékeseivel a múlt héten, de egyezség információink szerint nincs még.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.