„Akkor is szeretünk titeket, ha nem ránk szavaztok” – mondta Márki-Zay Péter Kolozsváron

POLITIKA
2022 március 22., 21:17
comments 7

Akkor is szeretünk titeket, ha nem ránk szavaztok – mondta egy esti kolozsvári pódiumbeszélgetésen Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A jelmondatot ki is írták egy molinóra a Planetárium Caféban, ami a politikust meghívta a pódiumbeszélgetésre.

link Forrás

Gyurcsány számító volt

Márki-Zay azt mondta, neki is ellenszenves volt, hogy a 2004-es népszavazáson Gyurcsány Ferenc a magyar állampolgárság határon túli kiterjesztése ellen kampányolt, de ezt számításból tette, miután felmérte, hogy a határon túliak úgysem rá szavaznának. Szerinte számításból adott állampolgárságot és szavazati jogot a határon túli magyaroknak Orbán Viktor is, miután felmérte, hogy számíthat a szavazatukra.

„Mi vagyunk az elsők, akik szívvel-lélekkel támogatjuk a határon túli magyarságot, akkor is szeretjük és akkor is támogatjuk az itteni magyarok állampolgárságát, szavazati jogát, ha nem ránk szavaznak” – mondta, megemlítve, hogy a levélszavazás rendszere megújításra szorul.

Sokak szerint a határon túliak tartják hatalmon Orbán

A politikus annak a feszültségnek a gyógyítását tartotta feladatának, ami abból származik, hogy Magyarországon sokan úgy látják: a határon túli magyarok tartják hatalmon „az 1000 éves történelmünk legkorruptabb kormányát”.

Azt mondta, semmilyen megalázkodást nem vár el azoktól a polgármesterektől sem, akik levélben közölték, hogy nem szívesen látják Erdélyben. Biztosra vette, hogy ha Magyarországon változás lesz, fel fogja hívni az RMDSZ elnöke, hogy gratuláljon, és minden rendben lesz.

A miniszterelnökjelölt továbbra is főszereplője lesz a kampánynak, napi öt-hat fórumot is tarthat a hajrában.
photo_camera Fotó: Márki-Zay Péter/Facebook

Meg kell őrizni a támogatásokat

Márki-Zay Péter úgy véli, meg kell őrizni a határon túli magyar közösségek mostani támogatási szintjét, de a támogatásokat politikamentesen, korrupciómentesen kell adni arra, amire a magyar közösségek kérik. Nem úgy, hogy kórházat kérnek, és helyette stadiont kapnak, ahogy szerinte Csíkszeredában történt – mondta.

Szerinte a magyar állami támogatással elkezdett erdélyi beruházásokat mindenképpen be kell fejezni, de azt nem vállalta, hogy a Fidesz felelőtlen ígéreteit is megvalósítja. Arra a kérdésre, hogy a 2020-as év 130 milliárd forintos szintjén vagy a 2021-es év 30 milliárd forintos szintjén szeretné megőrizni a határon túli magyar közösségeknek szánt támogatásokat, azt válaszolta, hogy valószínűleg átlagolna.

A miniszterelnökünk Putyin kiszolgálója

A miniszterelnök-jelölt szerint azzal lehet a legnagyobb kárt okozni a határon túli magyarságnak, ha a nemzeti büszkeségét rombolják le. Németországban élő temesvári magyar ismerősének a példáját említette, aki 10 éve még magyarnak mondta magát, ma inkább a romániai származását említi.

„A mi célunk, hogy büszkék lehessünk a magyarságunkra, és ne kelljen szégyenkezni azért, hogy a mi miniszterelnökünk Putyin kiszolgálója, meg hogy a legkorruptabb ország lettünk az EU-ban” – mondta.

Szerinte Orbán csak a korrupcióban volt következetes az elmúlt években, minden másban „szélkakaspolitikát” folytatott. Az elmúlt hetek irányváltásairól említette, hogy a korábbi álláspontját megváltoztatva hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon át fegyvereket szállítsanak Ukrajnába, és ahhoz is, hogy NATO-csapatok érkezzenek Magyarországra.

A legnagyobb gondnak a magyarországi korrupciót tekinti, és azt ígéri, ha hatalomra kerülnek, Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, és börtönbe küldik a csalókat.

„Keresztény ember nem szavaz tolvajokra” – mondta Márki-Zay, aki azt is sérelmezte, hogy a kormány gyűlöletpropagandával tartja fenn a hatalmát, márpedig szerinte a gyűlölet gyakran erőszakba fordul, a gyűlölet öl. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.