2022 március 22., 15:58

Az oroszok már azt terjesztik, hogy Odeszában iskolákban és kórházakban alakítanak ki hadállásokat az ukránok

Mihail Mizincev vezérezredes, az Orosz Nemzeti Védelmi Vezetőközpont Mariupol ostromát is vezénylő parancsnoka már Szíriában nagy tapasztalatokat szerzett a kórházak bombázásában.
photo_camera Mihail Mizincev vezérezredes, az Orosz Nemzeti Védelmi Vezetőközpont Mariupol ostromát is vezénylő parancsnoka már Szíriában nagy tapasztalatokat szerzett a kórházak bombázásában. Fotó: Sputnik via AFP

Amikor Mariupolban kórházakat és óvóhelyként használt iskolákat bombáztak, rendre azt állították, hogy azok valójában harcálláspontok. Most, hogy az orosz sajtóban az odeszai katonai körzet parancsnokának nem létező parancsára hivatkozva azt állítják, hogy az odeszai kórházak és iskolák is harcálláspontok, minden bizonnyal a polgári célpontok elleni támadásokat készítik elő, amelyek amúgy is alapvető részei az orosz harcmodornak. Az Unian ukrán hírügynökség tudósítása szerint hétfőn a Mariupolban a szülészeti klinikát, a négyszáz polgár óvóhelyeként szolgáló 12. számú Művészeti Iskolát és az akár 1200 embernek is menedéket nyújtó városi színházat is lebombázó orosz erők parancsnoka, a kórházak lebombázásában korábban Szíriában nagy gyakorlatot szerző Mihail Mizincev vezérezredes állította azt, hogy az ukránok Odeszában és Csernihivben is kiürítették a kórházakat, hogy harcálláspontokat alakítsanak ki bennük.