Menedékjogot kapott Fehéroroszországban a capitoliumi lázadás egyik résztvevője

külföld
2022 március 23., 10:06
comments 12

Evan Neumannt azzal vádolták, hogy 2021. január 6-án az Egyesült Államok Capitoliumának épületében zajló zavargások során megütött két rendőrt, és fém kordont használt „ütőkosként" a rendőrök ellen. Neumann tavaly júliusban hagyta el az Egyesült Államokat, mert hat különböző pontban vádat is emeltek ellene, köztük erőszakos behatolás és hivatalos személy elleni erőszak miatt. „Nem hiszem, hogy bármiféle bűncselekményt követtem volna el" - mondta Neumann. „Az egyik vád nagyon felkavaró, állítólag megütöttem egy rendőrt. Ez teljesen alaptalan."

A 48 éves férfi először Ukrajnában telepedett le, de aggódott, hogy az ukrán hatóságok figyelik őt, ezért menedékjogot kért Fehéroroszországtól. Neumann a BelTA fehérorosz állami hírügynökségnek azt mondta, hálás, amiért Fehéroroszország segít neki, és dühös, hogy a saját hazájában politikai üldöztetéssel kell szembenéznie. Határozatlan ideig kapott menedékjogot, Fehéroroszországnak nincsen kiadatási szerződése az Egyesült Államokkal.

2021. január 6-án Donald Trump akkori amerikai elnök hívei megtámadták a Capitoliumot, hogy tiltakozzanak a 2020-as elnökválasztás eredményei ellen, a zavargásokban öten vesztették életüket. Neumann-nal együtt eddig több mint 650 személy ellen emeltek vádat az eseményekben való részvételért. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.