Őrizetbe vették Viktor Balohát és társait, miután erőszakos puccsot kíséreltek meg a munkácsi városházán

március 23., szerda 17:49
8

19 embert őrizetbe vett a kárpátaljai rendőrség, miután betolakodók egy csoportja megzavarta a munkácsi városi tanács ülését, és erőszakkal próbálták elfoglalni az épületet és az igazgatás szerveit. A helyi média szerint az incidensben Viktor Baloha ukrán parlamenti képviselő is részt vett.

„A támadók nem reagáltak a rendőrök felszólítására, hogy azonnal hagyják abba a közrend megsértését, megpróbálták megzavarni a munkájukat, és megpróbálták megtámadni a rendőröket. A bűnüldöző szervek munkatársai 19 személyt vettek őrizetbe, akiket a járási rendőrkapitányságra szállítottak" - áll a kárpátaljai rendőrség Facebook-oldalán közzétett üzenetben.

A helyi 0312.ua tudósítása szerint a politikus „egy 19 fős magánhadsereget” bérelt fel, hogy szétverje a képviselőtestületi ülést.

A fegyveres puccskísérletre reagált a kárpátaljai katonai közigazgatás vezetője, Viktor Nikita is, aki azzal fordult a kárpátaljai politikai élet összes szereplőjéhez, hogy háborús időkben hagyjanak fel az erőszakos politizálással és a kicsinyes populizmussal, ne keltsenek feszültséget a régió egyes közösségein belül.

Baloha 1997 óta meghatározó alakja a kárpátaljai politikának, már a kilencvenes évek végén Munkács polgármestere volt, majd előbb Leonyid Kucsma, később Viktor Juscsenko szövetségese lett a Mi Ukrajnánk párt tagjaként, parlamenti képviselővé is választották.

A narancssárga forradalom után, 2005-ben a Jurij Jehanurov majd később Viktor Janukovics kormányában is miniszter volt, majd megyei kormányzó lett.

Később az Egységes Párt képviselőjeként jutott parlamenti mandátumhoz 2012-ben és 2019-ben is. (Unian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt