Új hadtesteket telepít a NATO Magyarország és több kelet-európai ország területére

háború
2022 március 23., 15:02
comments 14
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára
photo_camera Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Jens Stoltenberg főtitkár a csütörtöki, Brüsszelben esedékes rendkívüli NATO-csúcstalálkozót megelőző sajtótájékoztatón ismertette azokat a döntéseket, amelyekről a vezetőknek másnap dönteniük kell, és amiket - ahogy azt az euró-atlanti szövetség hivatalos közleménye kijelenti - másnap meg is hoznak. A döntések között szerepel

négy új NATO-hadtest felállítása Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában, a NATO minden területen - szárazföldön, tengeren, levegőben, űrben és kibertérben - való megerősítése, további támogatás nyújtása Ukrajnának, valamint az orosz nyomásnak kitett partnerek támogatásának növelése.

„A balti országokban és Lengyelországban meglévő erőinkkel együtt ez azt jelenti, hogy nyolc többnemzetiségű NATO-hadtestünk lesz a keleti szárny mentén - a Balti-tengertől a Fekete-tengerig” - mondta Stoltenberg, aki arra számít, hogy a vezetők egyetértenek abban: minden területen meg kell erősíteni a NATO pozícióját.

A főtitkár közölte, hogy már most több százezer szövetséges katona áll fokozott készenlétben a szövetség területén, és már 100 ezer amerikai katona van Európában. Közülük 40 000 fő közvetlen NATO-parancsnokság alatt álló erő, főként a szövetség keleti részén, jelentős légi és tengeri erővel támogatva.

„A holnap meghozott döntéseknek messzemenő következményei lesznek”

- mondta a főtitkár. Megismételte, hogy az euró-atlanti biztonság megerősítése érdekében a NATO-szövetségeseknek meg kell duplázniuk erőfeszítéseiket, azaz még többet kell fektetniük a védelmi kapacitásaik fejlesztésébe. (NATO.int)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.