Korrupciós bűncselekmények miatt ítélték el a korábbi pénzügyminisztert Romániában

külföld
2022 március 24., 16:54
comments 1

Első fokon nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság Sebastian Vladescu volt pénzügyminisztert, akit kétrendbeli megvesztegetés elfogadásában és befolyással való üzérkedésben találtak bűnösnek - írja az MTI. Vladescu mellett a közlekedési minisztérium volt államtitkárát, az Eximbank korábbi vezérigazgatóját és egy volt képviselőt is elítéltek.

Vladescu még 2006-ban
photo_camera Vladescu még 2006-ban Fotó: GERARD CERLES/AFP

A korrupcióellenes ügyészség által összeállított vádirat szerint a vádlottak 2005 és 2017 között kenőpénzt kértek az osztrák Swietelsky-Wiebe-Takenaka cégek alkotta osztrák konzorciumtól, hogy nekik ítéljék a Bukarest-Konstanca vasútvonal felújítására kiírt közbeszerzési pályázatokat. Az ügyészség szerint az osztrák cég összesen húsz millió euró kenőpénzt fizetett a vádlottaknak, a pénz a Vladescu által irányított offshore cégekhez került fiktív szerződések révén.

Vladescu még 2018-ban három kiló aranyrúddal fizette ki az óvadékát, az egymillió eurónyi összeg maradék részére pedig ingatlanokat ajánlott fel.

Sebastian Vladescu 2005 és 2007, majd 2009 és 2010 között volt pénzügyminiszter. A csütörtökön kihirdetett ítélet nem jogerős, a vádlott fellebbezhet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.