Letartóztattak és kitoloncoltak két német klímaaktivistát Ausztráliából

külföld
2022 március 24., 12:13
comments 1

Letartóztattak és kitoloncoltak Ausztráliából két német férfit, aki engedély nélkül tiltakozott a klímaváltozás ellen és komoly forgalmi fennakadást okozott egy sydney-i teherkikötőben - mondta el Alex Hawke ausztrál bevándorlási miniszter csütörtökön a 2GB ausztrál rádiónak.

A német testvérpár kedden és szerdán a Blockade Australia akciócsoport tagjaként egy-egy oszlophoz kötözte ki magát Port Botany kikötőben, ezzel tüntetve a klímaváltozás ellen. A törvénytelen akcióval mindkét nap feltartották a vasúti forgalmat az ország egyik legnagyobb kereskedelmi kikötőjében. A két német állampolgárnak visszavonták a vízumát, így a lehető leghamarabb el kell hagyniuk az országot.

Új-Dél-Wales szövetségi állam kormánya az eset kapcsán bejelentette, hogy azok a tüntetők, akik hidakon vagy alagutakban tartják fel a forgalmat, 22 ezer ausztrál dollár (5,5 millió forint) pénzbírság mellett akár két év szabadságvesztéssel is büntethetők.

A Blockade Australia akciócsoport, amelynek már több más tagját is őrizetbe vették a napokban, a Twitteren jelezte, hogy csütörtökön is folytatni tervezik a tiltakozást a kikötőben. Az aktivisták azt kifogásolják, hogy szerintük Ausztrália nem tesz eleget a klímaváltozás ellen, és úgy vélik, "csakis ezen a módon, a politikai és gazdasági központok megbénításával" érhetik el a szükséges politikai változásokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.