Háromszázan veszthették életüket a mariupoli színházban

külföld
2022 március 25., 09:13

Az épületet március 16-án bombázta le egy orosz repülő annak ellenére, hogy a parkolójában és a színház előtti parkban is nagy betűkkel hirdették, hogy az épületben gyerekek rejtőzködnek. Egy ideig biztató hírek érkeztek arról, hogy az épület óvóhelyként használt pincéje talán ellenállt a csapásnak, de a mariupoli városi tanács legfrissebb értesülései szerint "mintegy háromszáz ember" vesztette életét a támadásban. "Szeretnénk hinni, hogy mindenkinek sikerült megmenekülnie, de azoknak a beszámolói, akik a támadás idején az épületben tartózkodtak, nem erről tanúskodnak" - írták.

A Maxar Technologies március 14-én készült műholdképén is jól kiolvasható a mariupli színház előtti térre és a mögötti parkolóba felfestett "дети" (gyerekek) felirat. Az épületet két nappal később bombázta le az orosz légierő.
photo_camera A Maxar Technologies március 14-én készült műholdképén is jól kiolvasható a mariupli színház előtti térre és a mögötti parkolóba felfestett "дети" (gyerekek) felirat. Az épületet két nappal később bombázta le az orosz légierő. Fotó: -/AFP

Arról, hogy hányan tartózkodhattak az épületben a támadás idején, ellentmondásos hírek érkeztek, de a legvisszafogottabb becslések is 4-500 emberről szóltak, mások szerint akár 1200 ember is lehetett az épületben. A mentést két dolog nehezítette:

  • a romok teljesen elzárták a pince lejáratát;
  • az orosz tüzérség egy pillanatra se hagyott fel a város bombázásával.

A mentés ezért nagyon lassan haladt, az első túlélőket, a jelentések szerint úgy 130 embert, egy nappal a támadás után, csütörtök estefelé tudták kimenekíteni az épületből. Az azóta eltelt időben egyre ritkábban érkeztek hírek Mariupoltól, amit az orosz hadsereg igyekszik minden szempontból elvágni a külvilágtól. Néha érkezett egy-egy jelentés újabb túlélők kimenekítéséről, számadatokat azonban már nem közöltek.

Az orosz hadsereg március 4. óta szakadatlanul bombázza a várost. A Maxar Technologies március 21-én nyilvánosságra hozott felvételén a felső sáv közepén a március 16-án lebombázott színház, körülötte a füstölgő város látható.
photo_camera Az orosz hadsereg március 4. óta szakadatlanul bombázza a várost. A Maxar Technologies március 21-én nyilvánosságra hozott felvételén a felső sáv közepén a március 16-án lebombázott színház, körülötte a füstölgő város látható. Fotó: -/AFP

A Mariupoli tanács mostani beszámolója is csak másodkézből származó értesülésekre támaszkodik, amiket képtelenség független forrásból megerősíteni. A várost már egy hete elhagyták az utolsó újságírók, az oroszok pedig nemhogy tudósítókat, de segélyszállítmányokat se engednek be.

"A színházat az »orosz világ« hírnökei rombolták le. Ezeket a 21. századi fasisztákat nem tartotta vissza a hatalmas GYEREKEK felirat, sem a korábbi tájékoztatások, hogy az épületben csak nők, gyerekek és öregek vannak. A pilóta tudta, hogy mit bombáz, tudta, hogy milyen következményei lesznek, mégis ledobta bombát. Erre az embertelen kegyetlenségre soha nem lehet és nem is lesz magyarázat" - írta a Telegram-csatornáján a szinte porig rombolt város tanácsa.

A mariupoli színház romjai az orosz légicsapás után. A színházat óvóhelyként használták. Nem tudni, hány áldozata lehet a támadásnak, mert a romok elzárják az óvóhelyként használt pince lejáratát.
photo_camera A mariupoli színház romjai az orosz légicsapás után. A színházat óvóhelyként használták. Nem tudni, hány áldozata lehet a támadásnak, mert a romok elzárják az óvóhelyként használt pince lejáratát. Fotó: EyePress via AFP

"Az épületeinket újjáépíthetjük, de barátainkat, szomszédainkat, rokonainkat és szeretteinket sohasem kapjuk vissza. Dicső emléket állítunk az agresszor, a terrorista Oroszország Ukrajna ellen vívott háborúja minden ártatlan áldozatának" - írták.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.