Húti lázadók felrobbantottak egy olajraktárat Dzsiddában, de a Forma-1-et így is megrendezik

külföld
2022 március 25., 20:59
comments 1

A jemeni hútik drónokkal és rakétákkal támadtak pénteken több energetikai létesítményre Szaúd-Arábiában, és eltalálták az Aramco olajraktárát Dzsiddában, melynek következtében felrobbant két tartály. A tüzet azóta megfékezték, személyi sérülés nem történt.

A lángoló Aramco raktár Dzsiddában.
photo_camera A lángoló Aramco raktár Dzsiddában. Fotó: -/AFP

Vasárnap rendezik a közelben a Forma-1 szaúd-arábiai nagydíját, a füstöt még a versenypályáról is látni lehetett. A Reuters forrása szerint Stefano Domenicali, a Forma-1-es vezérigazgatója azt mondta a pilótáknak és a csapatfőnököknek, hogy a nagydíjat a tervek szerint megtartják vasárnap.

A szaúdi energetikai miniszter közölte, elítélik a szabotázsakciót, és megismételte, hogy az ország semmilyen felelősséget nem vállal azért, ha az ilyen és hasonló támadások ellátási gondokat okoznak a globális piacon. A minisztérium Iránt hibáztatja, amiért továbbra is fegyverekkel, rakétákkal és drónokkal látja el a lázadókat, de Teherán tagadja a vádakat.

A hútik az utóbbi időben egyre gyakrabban támadnak szaúdi olajlétesítményekre. Katonai szóvivőjük, Yahya Sarea azt közölte, hogy a lázadók pénteken az Dzsiddára kilőtt rakétákon kívül dróntámadást intéztek a Ras Tanurában és Rabighban lévő finomítókra, és a fővárosban, Rijádban „létfontosságú létesítményeket” is célba vettek. A szaúdi állami média korábban azt közölte, hogy a légierő meghiúsította a hútik drón- és rakétatámadás-sorozatát. Megsemmisítetteek egy Dzsizan felé indított ballisztikus rakétát is, amely "korlátozott" tüzet okozott egy áramelosztó üzemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.