Márki-Zay Péter: Orbán nem a megoldás, hanem a probléma maga

POLITIKA
2022 március 25., 11:49

Márki-Zay Péter, az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje is reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az EU-csúcson mondott beszédére:

Mára egyértelművé vált, hogy Orbán Viktor 12 éves politikája került a történelem szemétdombjára, ő az, aki elszigetelődött, aki elveszítette szövetségeseit, akire Putyin utolsó csatlósaként tekintenek az EU-ban és a NATO-ban. Mindannyiunk érdeke, hogy a háború mielőbb véget érjen. Ehhez pedig az is kell, hogy Orbán ne finanszírozza tovább Putyin háborúját Paks 2-vel, titkos hitelmegállapodásokkal, az orosz kémbankhoz való ragaszkodással. Az ország biztonságát a NATO és az európai szövetségesi rendszer garantálja

- fogalmazott Márki-Zay Péter. Szerinte a nyugati szövetségesi rendszer hűséges tagjaként kell megvédenünk Magyarország biztonságát. Ebben pedig Orbán a probléma, és a kormányváltás a megoldás.

Volodimir Zelenszkij a tegnapi EU-csúcson mondott beszédében ezt üzente Orbán Viktornak:

"Viktor, tudod te, hogy mi folyik Mariupolban? Te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell."

Orbán Viktor a reakciójában jelezte: Magyarország nem változtat az álláspontján, az ukrán "kéréseket megfontoltuk, majd elutasítottuk". A kormányzati indok szerint az Oroszországból származó földgáz- és kőolajszállítás leállítása hazánk energiaellátását lehetetlenítené el, egyúttal a rezsiköltségek drasztikus emelkedésével járna.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is posztolt a témában:

A Zelenszkij-Orbán vita lényege: pocsék ember leszel, vagy meghalsz. Melyiket választanátok? Orbán ezt a választást hagyja a hazának, neked. Elfordítjuk fejünket ezrek, milliók halálától, meggyalázásától, mert ha nem, ha segítünk, akkor magunkra vonzzuk a sátán bosszúját és mi magunk fogunk halni - állítja. Orbán szerint életünk ára a bűnbeesés. Az élethez szar alakká kell válnunk - mondja. Meg se próbál más utat ajánlani a nemzetnek. Magyarország vezetője gyáva, erkölcstelen nemzetként szeretne bennünket látni, láttatni. Miért osztoznánk az ő bűnében?
Van más választás

- írta Gyurcsány Ferenc.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.