Bíróság elé áll az első nő, akit a lengyel abortusztörvény megsértésével vádolnak

külföld
2022 március 28., 13:15
comments 5

A jövő héten lesz a tárgyalása az első személynek, aki ellen Lengyelországban vádat emeltek, mert megsértette az ország szigorú abortusztörvényét. Justyna Wydrzyńskát, a lengyel Aborcyjny Dream Team (ADT) egyik tagját abortuszhoz való illegális segítségnyújtással vádolják, vetélést kiváltó tablettát adott egy terhes nőnek. Ha a nőt bűnösnek találják, három évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

„Kaphatnék hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést, de ha példát akarnak velem statuálni, akkor akár évekre is börtönbe küldhetnek” – mondta varsói otthona előtt Wydrzyńska a Guardiannek.

Lengyelországban évtizedek óta szigorú törvények szabályozzák az abortuszhoz való hozzáférést, de tavaly januárban az országban olyan jogszabályokat vezettek be, amelyek teljesen lehetetlenné tették a nők számára, hogy legálisan hozzáférjenek a biztonságos abortuszhoz.

Az abortuszjogok korlátozása ellen tiltakozó aktivista Krakkó főterén.
photo_camera Az abortuszjogok korlátozása ellen tiltakozó aktivista Krakkó főterén. Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto via AFP

A csoport mindig is ügyelt arra, hogy a lengyel törvények keretein belül működjön. A jogszabályok csak az abortuszszolgáltatókat büntetik, nem pedig azokat a betegeket, akiken a beavatkozást végrehajtják. Az ADT megkerülte a törvényeket azzal, hogy az abortuszt kérő nőket külföldi székhelyű szervezetekhez irányította, ahonnan legálisan beszerezhetők a leggyakoribb abortusz-gyógyszerek, a mifepriszton és a mizoprosztol. A gyógyszereket a külföldi szervezetek postázzák Lengyelországba, ezért az ADT nem vádolható azzal, hogy közvetlenül végez abortuszt.

2020 februárjában azonban Wydrzyńska az otthonában lévő tablettákat közvetlenül küldte el a nőnek, aki segítséget kért tőle. „Ez a nő tizenkét hetes terhes volt, és családon belüli erőszak áldozata is” – mondta Wydrzyńska. „Nekem is tizenkét hetesen volt abortuszom, és bántalmazó kapcsolatban is éltem. Tudom, milyen érzés ebben a helyzetben lenni. Az volt az első, hogy segítettem neki."

Több mint egy évvel később a rendőrök megjelentek Wydrzyńska otthonában, és lefoglalták az otthonában lévő gyógyszereket, valamint a nő és gyermekei számítógépeit. „Azt hiszem, ez olyan, mint egy nem kívánt terhesség” – viccelődött Wydrzyńska. "Ez volt az első alkalom, hogy kockáztattam, és hopp, vádat is emelnek ellenem."

Wydrzyńska több mint tizenöt éve vesz részt az abortuszaktivizmusban, ő hozta létre az online chatszobát, ahol a lengyel nők tájékozódhatnak a számukra még elérhető biztonságos abortusz-utakról. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.