Két szakaszban zárják le Sanghajt a koronavírus miatt

járvány
2022 március 28., 04:45

Sanghajt hétfőtől két szakaszban lezárják, és felfüggesztik a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai városban - közölték a helyi hatóságok vasárnap este.

Hétfőtől a város keleti felében található lakónegyedeket zárták le öt napra, és megkezdték az ott lakók tesztelését. A város nyugati felét péntektől kezdve érintik majd hasonló intézkedések. Az ötnapos lezárás idejére az érintett területeken élők nem hagyhatják el otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be. A kiszállításokat kontaktmentes módon oldják meg: a futárok nem léphetnek be a lakónegyedek területére, a címzetteknek a járványügyi dolgozók viszik el a lakás bejárati ajtajához az érkezett csomagot.

photo_camera Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Az éppen lezárt városrészben található cégeket arra szólítottak fel, hogy vagy folytassák a tevékenységüket átmenetileg zárt rendszerben - ilyen esetekben a dolgozók nem hagyhatják el a munkavégzés területét, és nem érintkezhetnek a munkatársaikon kívül mással -, vagy oldják meg, hogy a dolgozóik otthonról lássák el a munkájukat. Ez alól a korlátozás alól kivételt élveznek a szükségesnek ítélt szolgáltatásokat biztosító vállalatok, például a futárcégek és az élelmiszer-szolgáltatók.

Március 1. és 26. között Sanghajban 12 513 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A csaknem 25 millió lakosú városban vasárnap 50 Covid-megbetegedést és 3450 tünetmentes fertőzöttet regisztráltak, ami a legnagyobb napi esetszám volt a járvány kezdete óta.

Sanghaj a megbetegedések és a tünetmentes fertőzöttek összesített napi adatát tekintve megelőzte a szárazföldi Kínában jelenleg végigsöprő járványhullámban eddig legsúlyosabban érintett, északkelet-kínai Csilin tartományt. Vasárnap Csilinből 1086 újabb megbetegedést és 907 panaszmentes fertőzöttet jelentettek. A március eleje óta kialakult járványhullámot a koronavírus omikron BA.2 altípusának terjedése okozza, ezt a variánst az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívül fertőzőnek nevezte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.