Oscar-díjat nyert Sipos Zsuzsanna, a Dűne magyar berendezője

FILM
2022 március 28., 00:14
comments 1

Közép-európai idő szerint hétfő hajnalban tartották a 94. Oscar-gálát a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben, ahol a magyar filmszakma ezúttal sem maradt díj nélkül.

A gála egyik nagy esélyese a Dűne című amerikai filmprodukció volt, amit összesen 10 kategóriában jelöltek Oscarra, köztük a legjobb látványtervezés díjára is. Egész pontosan a látványtervező Patrice Vermette és a berendező Sipos Zsuzsanna izgulhattak, és nem hiába.

Azok után, hogy két hete a páros elnyerte a brit BAFTA-díjat a megaprodukció látványtervezéséért, az Oscar-zsűri is őket találta a legjobbnak a kategóriájukban. Ez volt az este negyedik Oscar-díja, amit Denis Villeneuve sci-fije elnyert.

Vermette után Sipos Zsuzsanna is mondott pár szót, és magyarul is megköszönte a zsűrinek a díjat.

Sipos Zsuzsanna korábban dolgozott a Szárnyas fejvadász 2049 és a Gemini Man című filmekben, valamint a Borgiák sorozaton is. A 2017-es Szárnyas fejvadász 2049-ben már dolgozott együtt a kanadai rendezővel.

Korábban Sipos a HVG-nek azt nyilatkozta, nagyjából 20 százalék esélyt lát arra, hogy elnyerjék a szobrot. A berendezést egyébként jelentős részben Magyarországon gyártották le, ahogy hazánk volt a film forgatásának fontos helyszíne is.

link Forrás

A Dűne megkapta a legjobb hang, a legjobb vágás és a legjobb eredeti filmzene díját is, minden jel szerint Villeneuve filmje lesz a 2022-es Oscar-gála csúcsfilmje.

link Forrás

A legjobb film díját a CODA kapta a legjobb, Jane Campion pedig a rendezői Oscart vehette át A kutya karmai közt című filmjéért.

A CODA a Child of Deaf Adult (siket felnőtt gyermeke) kifejezés rövidítése. A film egy siket családban felnövő halló gyermekről szól, aki énekes szeretne lenni. A Sian Heder rendezésében forgatott produkcióban siket színészek - Marlee Matlin és Troy Kotsur - alakították a lány szüleit. Kotsur a legjobb férfi mellékszereplő díját is megkapta az estén. Ő az első siket férfi színész, aki Oscar-díjas lett.

photo_camera Troy Kotsur. Fotó: RICH FURY/Getty Images via AFP

Az új-zélandi származású Jane Campion a harmadik nő, aki rendezői Oscart kapott az amerikai filmakadémiától.

A legjobb színész díját Will Smith nyerte el a Richard király című film címszerepéért. Pár perccel korábban az egész közönségben meghűlt a vér, amikor Smith felugrott a színpadra, és behúzott egyet Chris Rocknak, aki felesége, Jada Pinkett Smith kopaszságával viccelődött.

A legendás pofon
photo_camera Fotó: ROBYN BECK/AFP
link Forrás

A legjobb színésznő díját Jessica Chastain vehette át a Tammy Faye szemei című filmért.

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat a West Side Story afrolatin színésznője, Ariana DeBose nyerte.

A Steven Spielberg rendezésében forgatott musicalben éneklő, táncoló, játszó DeBose az első afrolatin és nyíltan LMBTQ-színész, aki Oscar-díjat nyert a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A 31 éves színésznő a díját azoknak ajánlotta, akiknek valaha is megkérdőjelezték az identitását. „Ígérem, van hely a számotokra” - mondta.

photo_camera Ariana DeBose. Fotó: DAVID LIVINGSTON/Getty Images via AFP

A legjobb nemzetközi film díját a japán Vezess helyettem című háromórás dráma nyerte el. A filmet Hamagucsi Rjuszuke rendezte Murakami Haruki novellája alapján. Ez az ötödik alkalom, hogy japán film kapta meg a kategória díját.

A legjobb nemzetközi film Oscarjáért az olasz Isten keze, A világ legrosszabb embere című norvég alkotás, a Menekülés című dán animációs dokumentumfilm és a butáni Lunana: A Yak in the Classroom versenyzett még.

Az eredeti forgatókönyvek mezőnyében Kenneth Branagh nyerte az Oscart Belfast című filmjével, a legjobb adaptált forgatókönyvért járó szobrot pedig a CODA írója, Sidan Heder vehette át.

A legjobb betétdal díját Billie Eilish és testvére Finneas O'Connell vehette át a James Bond főcímdaláért.

A díjátadón egyperces csenddel emlékeztek meg az ukrajnai háborúról és az Ukrajnában az orosz katonai invázió miatt kialakult humanitárius válságról. A megemlékezés a nézőkhöz intézett kéréssel zárult, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a háború sújtotta országban élők megsegítésére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.