Soha nem látott felvételek Szijjártó lebuktatásáról

POLITIKA
2022 március 28., 09:29
comments 24

Vasárnap este jelent meg a 444-en Máté Bence dokumentumfilmje, az Öt lecke a valóság felszámolásáról. A ZDF támogatásával készült dokumentumfilm személyes történeteken keresztül mutatja be, hogyan darálta le Orbán Viktor a szabad magyar nyilvánosság jelentős részét.

A film egyik legerősebb, de mindenképpen legizgalmasabb jelenetében (25:10-től) végigkövethetjük, hogyan buktatta le Szijjártó Pétert 2020 nyarán az Adrián Németh Dániel fotós-újságíró.

link Forrás

Németh Dániel hosszú ideje követte már a magyar elit útjait, konkrétan a jachtozásait is. A jelenet elején még a kikötőben fotózza, ahogy takarítják a Lady MRD nevű hajót. Miután a jact kihajózik, Németh Dániel vízitaxit fogad, hogy azzal közelítse meg, és le tudja fotózni, kik utaznak rajta. A jelenetből látszik, hogy azt még ő sem tudta, mekkora fogás lesz ebből.

„Valószínűleg fontos emberek utaznak rajta. Közbeszerzések kedvezményezettjei és politikai intézőik találkozhatnak a hajón” - mondja a vízitaxin, majd a hajó közelébe érve fotózni kezd. Mivel csak pillanatai vannak, ezért ő sem látja tisztán, kit fotóz le, csak az látszik, hogy valakik ülnek a fedélzeten.

photo_camera Forrás: Öt lecke a valóság felszámolásáról

„Menjünk, gyorsan”, mondja a vizitaxi vezetőjének, miután elkészültek, de a Lady MRD legénységének figyelmét így sem kerülték el. A személyzet két tagja jetskivel utánuk ered, és megkérdezik, mi járatban vannak, de hamar sikerül őket leszerelni.

„Lehet, hogy nem a kikötőben kéne kiszállnom”, mondja ezután Németh.

Képeit végül egy egyszerű tengerparti étteremben, Coca-Cola-napernyő alatt ülve nézi át, ahol a kontrasztokat behúzva meglátja, hogy nem egyszerűen csak kormányközeli üzletemberek vannak a hajón, hanem maga Szijjártó Péter külügyminiszter.

És akkor nagyjából úgy reagál, ahogy minden adófizető magyar állampolgár tehette, miután az anyag megjelent az Átlátszón:

„Atyaég bazmeg. Ez a Szijjártó.”

Hogy miért volt ilyen érdekes a külügyminiszter jelenléte a hajón? (Szia Peti! Hát mit csinálsz te ott? - hitetlenkedik tovább saját képein Németh)

  • Egyrészt, mert a hajó papíron Szijj László kormánybarát üzletember, a közbeszerzések rendszeres kedvezményezettjének tulajdona. Ezt kibérelni olyan sokba kerül, hogy azt Szijjártó Péter a bevallott fizetéséből nem engedhette meg magának, ajándékként pedig kormánytagként ilyet nem fogadhat el.
  • Másrészt, mert Facebook-posztjai alapján a külügyminiszter ekkor éppen lázasan dolgozott a belarusz választások utáni válságos helyzet miatt, nem pedig egy luxusjact fedélzetén pihent.

Az ügybe egy működő demokráciában belebukott volna egy politikus. Nálunk magyarázkodni is alig kellett miatta. Szijjártó azt mondta, ez magánügy.

link Forrás

Egy évvel később aztán kiderült, Németh Dániel is azok között volt, akik ellen bevetették a Pegasus nevű katonai kiberfegyvert.

A film magyar forgalmazója a Kontra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.