Jeti Mozi

Magyar dokumentumfilmek a 444-en.

Öt lecke a valóság felszámolásáról

FILM
2022 március 27., 16:01

Ha valaki az elmúlt években egyáltalán semmit nem hallott a magyar nyilvánosság drámai átalakulásáról, annak most elég megnéznie Máté Bence 46 perces dokumentumfilmjét. Az Öt lecke a valóság felszámolásáról részletesen, de közérthetően mutatja be a Fideszes propagandagépezet kiépülését és működését. A magyar közönség először a 444-en láthatja a filmet.

Szinopszis:

Európa szívében egy autoriter rezsim van kialakulóban. A hatalom kiépítéséhez olyan mértékű ellenőrzés alá vonták a magyar médiapiacot, amilyenre még nem volt példa az EU országaiban. Az ÖT LECKE A VALÓSÁG FELSZÁMOLÁSÁRÓL egy csapat fiatal újságíró elkötelezett küzdelmét követi nyomon Orbán Viktor propagandagépezetével szemben, amely mára már túlnőtt az országhatárokon. Ők azok a bennfentesek, akik vállalták a kockázatot és a rendszer ellen fordultak.

Az állami média központjából kiszivárgott felvételeken és dokumentumokban egy félelem és megaláztatás által összetartott világ tárul fel. Az apparátus belső kommunikációjából egyértelműen kiderül: a miniszterelnök kabinetirodájából irányított közmédia cenzúrájára és tartalomgyártására a kommunista rezsim bukása óta nem volt példa. A kormány jelenleg a hazai hírpiac 80%-át vonta az ellenőrzése alá. A nyilvánosság nagy részét elzárják a kritikus információktól, ezzel biztosítva a kormányzó Fidesz párt hatalmának megtartását. Ezzel párhuzamosan a független újságírókat és médiumokat politikai aktivistának, hazaárulónak vagy külföldi ügynöknek állítja be az állami kommunikáció.

A megszólaló újságírók európai döntéshozókkal együtt reflektálnak arra a jelenségre, hogy a kormány a kohéziós EU-s források milliárdjait következetesen felépített oligarcha-gazdaságokba tereli, miközben az általuk felügyelt állami propaganda Brüsszel és az EU ellenségképére épít. A dokumentumfilm nemzetközi szinten vizsgálja, hogy az Európai Unió tíz éve szemet huny a magyarországi demokrácia hanyatlása felett, és jelentős mértékben társfinanszírozza a Fideszes médiagépezet kiépítését.

Írta és rendezte: MÁTÉ BENCE ÉS SZ. Á.

Vágó: ÉRDI ZSÓFI

Operatőr: NAGY ZÁGON ÉS SAL KAZAN

Hangmérnök: ÉRSEK LAJOS

Producer: FLORIAN SCHEWE

Gyártócég: FILM FIVE

A film magyarországi fogalmazója a Kontra, melynek célja a magyar közönség számára eddig nehezen elérhető, társadalmi fókusszal rendelkező magyar és nemzetközi játék- és dokumentumfilmek bemutatása. Az alternatív forgalmazó csapat pop-up vetítéseken, különleges helyszíneken eredeti történeteket visz a közönség elé, a filmeket pedig tematikus kísérőprogramokkal egészíti ki. Fontos társadalmi, emberi jogi és környezeti kérdésekkel foglalkozó filmek vetítéseivel párbeszédre, a szólásszabadság hirdetésére törekszik.

A film a ZDF támogatásával készült, külföldről az ő felületeiken lehet megnézni. Németországban, Ausztriában és Svájcban ezen a linken:

link Forrás