Tovább korlátozzák a nyugati sajtót Afganisztánban

külföld
március 28., 9:43

Kitiltotta a BBC és a DeutscheWelle (DW) közleményeit, híreit műsorszolgáltató partnereinek műsoraiból az afganisztáni tálib kormány. Mostantól csak a lakosság azon húsz százaléka tájékozódhat a BBC-ről, akinek van műholdas televíziója. A brit közszolgálati médiaszolgáltató állítása szerint az országban több mint hatmillió rendszeres nézőjük volt.

A Talibán hatalomátvétele óta, bár a kormány tagadja, a sajtószabadság jelentősen csorbult. Rengetegen - a női újságírók közel nyolcvan százaléka - hagyták el az országot, miután szerkesztőségeiket ellehetetlenítették, munkájukat korlátozták. A 2001 óta magát főleg nemzetközi támogatásból fenntartó médiaszektornak az sem tett jót, hogy az új kormányt szinte egyetlen ország sem volt hajlandó elismerni nemzetközi szinten. Így a humanitárius krízis ellenére szinte semmilyen támogatás nem érkezik az országba.

"Az, hogy a tálibok kriminalizálják a DW műsorainak terjesztését, hátráltatja Afganisztán fejlődését. Ahhoz elengedhetetlen a szabad média, és mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy továbbra is független információkkal lássuk el Afganisztán lakosságát az interneten és a közösségi média felületein" - mondta Peter Limbourg, a DW igazgatója.

Bár a BBC még úgy, ahogy elérhető Afganisztánban, több országban teljes tiltás alatt áll, a háború kitörése óta Oroszországban is elérhetetlenné vált, ezért a műsorszolgáltató egy közleményben összegyűjtötte azokat az eszközöket és módszereket, amivel továbbra is hozzáférhetők a blokkolt oldalak. (DW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt