Húsz bírság kiszabását javasolja a rendőrség a brit karanténbulik miatt

külföld
2022 március 29., 09:06

Bírságokat fognak kiszabni azokra, akik a Downing Streeten buliztak a koronavírus miatti lezárások idején - írja a BBC.

A rendőrség egyelőre nem nevezte meg azokat a személyeket, akiket büntetnének, és azt sem árulták el, pontosan melyik bulikról van szó. A Downing Street azonban közölte, hogy ha a miniszterelnök, Boris Johnson is érintett, azt meg fogják erősíteni.

A fizetési felszólításokat a bűnügyi nyilvántartó hivatalba fogják továbbítani, ott döntenek a bírságok egyéni kiszabásáról.

A botrány azután robbant ki, hogy az ITV brit kereskedelmi televízió hírszerkesztőségéhez januárban eljutott egy email, amiben Martin Reynolds, Johnson személyi titkára tisztviselőket hívott meg 2020. május 20-ára egy kerti partira. A meghívóban szerepelt az is, hogy „italt mindenki hozzon magával”. A rendezvényen kb. 30-an vettek részt, köztük Boris Johnson. Erre később a miniszterelnök azt mondta, neki senki sem szólt a buli szabályellenes mivoltáról. „Ha ez így lett volna, arra emlékeznék” – mondta.

2020-ban egy karácsonyi bulit is tartottak a miniszterelnöki hivatalban, a Downing Street 10-ben, pedig szigorú korlátozások voltak érvényben a koronavírus miatt. Az ITV birtokába került egy videó, amin az látható, hogy a miniszterelnöki hivatal egyik vezető beosztású tisztségviselője tréfálkozik egy karácsonyi partival egy színlelt sajtótájékoztatón. A videón Allegra Stratton, Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótitkára viccelődik a karácsonyi összejövetelen, mondván, az csak üzleti találkozó volt közösségi távolságtartás nélkül. Boris Johnson korábban azt mondta: nem szegték meg a korlátozás szabályait, de nem árulták el, hogy akkor mégis miként tartották be azokat a buli résztvevői.

A Telegraph januárban írta meg, hogy 2021. április 16-án hajnalba nyúló, alkoholfogyasztással egybekötött búcsúbulit tartottak a Downing Streeten, az egyiket James Slack, a miniszterelnöki hivatal kommunikációs igazgatójának távozása, a másikat Johnson egyik személyi fotósának utolsó munkanapja alkalmából.

Boris Johnson nem volt jelen a partikon, de a Downing Street szóvivője pénteki nyilatkozatában „mélységesen sajnálatosnak” nevezte, hogy a királynő férjének halála utáni nemzeti gyász idején ilyesmi történt a kormányfői hivatalban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.