„Nekem senki sem szólt, hogy a parti szabályellenes volt” – állítja Boris Johnson

január 18., kedd 20:16
10

Boris Johnson brit miniszterelnök határozottan tagadta, hogy bárki figyelmeztette volna arra, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i partik szabályellenesek voltak.

Johnson nem volt hajlandó egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy lemond-e kormányfői tisztségéről, ha az időközben elindult vizsgálat azt deríti ki, hogy ebben az ügyben félrevezető nyilatkozatokat tett a parlamentben.

Botrányos brit bulik

A botrány azután robbant ki, hogy az ITV brit kereskedelmi televízió hírszerkesztőségéhez a múlt héten eljutott egy email, amiben Martin Reynolds, Johnson személyi titkára tisztviselőket hívott meg 2020. május 20-ára egy kerti partira. A meghívóban szerepelt az is, hogy „italt mindenki hozzon magával”. A rendezvényen kb. 30-an vettek részt, köztük Boris Johnson.

Dominic Cummings, Johnson egykori főtanácsadója a blogján ma azt írta: a kormányfőt annak idején ő személyesen figyelmeztette, hogy a Downing Streeten rendezett buli törvénysértő, de „Johnson csak legyintett”.

Az egykor rendkívül befolyásos Cummings belső hatalmi viszálykodások után, 2020 végén haraggal távozott a Downing Streetről, és azóta többször is megfogalmazott különböző vádakat Johnsonnal szemben. Tavaly azt közölte egy parlamenti meghallgatáson, hogy Johnson a politikai protokoll megsértésével titkos adományokból finanszíroztatta a Downing Street 11. szám alatti kormányfői rezidencia tatarozását.

„Ha ez így lett volna, arra emlékeznék”

A Downing Street-i partiról írt friss blogbejegyzésére reagálva a brit kormányfő közös interjút adott a Sky Newsnak és a BBC-nek, „kategorikusan” kijelentve, hogy neki senki sem szólt a 2020 májusában rendezett Downing Street-i buli szabályellenes mivoltáról. „Ha ez így lett volna, arra emlékeznék” – mondta.

Johnson a múlt héten a londoni alsóházban már elismerte, hogy jelen volt a londoni miniszterelnöki hivatalban rendezett partin, és hivatalosan elnézést is kért, amiért az összejövetelt a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 tavaszán elrendelt zárlat idején rendezték. De azt is mondta, hogy az volt a benyomása, a Downing Street kertjében 2020 májusában tartott összejövetel munkatalálkozó volt.

A mostani médiainterjúban arra a többször megismételt kérdésre, hogy lemond-e, ha az ügyben indult vizsgálat azt állapítja meg, hogy a magyarázatával félrevezette az alsóházi képviselőket, Johnson sem egyértelmű igent, sem egyértelmű nemet nem mondott. A kérdésre minden alkalommal azt válaszolta: meg kell várni, hogy mi szerepel majd a vizsgálati jelentésben.

Fotó: Adrian Dennis/AFP

Johnson az interjúban is megismételte: annak idején úgy gondolta, hogy munkatalálkozón vesz részt, amikor csatlakozott a kerti összejövetel résztvevőihez.

A koronavírus-járvány első hullámának megfékezésére 2020. március 23-án elrendelt angliai korlátozások értelmében – amik a kerti parti idején még érvényben voltak – kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

Johnson eddigi legnagyobb botránya

A kerti parti ügye az elmúlt néhány hétben Boris Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb horderejű belpolitikai botrányává fajult, annál is inkább, mivel azóta több más hasonló rendezvényről is értesülések kerültek nyilvánosságra.

A legutóbb ismertté vált hasonló ügy miatt a Downing Street – a brit belpolitikában szinte példátlan gesztussal – II. Erzsébet királynőtől is kénytelen volt elnézését kérni, miután a Telegraph megírta, hogy tavaly április 16-án, a királynő férje, Fülöp edinburghi herceg halála utáni nemzeti gyász idején, Fülöp temetése előtt alig pár órával is hajnalba nyúló, italozással egybekötött bulit tartottak a miniszterelnöki hivatalban.

A kormányzó Konzervatív Párt több rangos képviselője is lemondásra szólította fel Johnsont, különös tekintettel arra, hogy a botrányok miatt évek óta nem mért mélységbe zuhant a párt támogatottsága.

Az Eurasia Group nevű londoni politikai-gazdasági kockázatelemző csoport közölte: az eddigi 55 százalék helyett már 65 százalék annak az esélye, hogy Boris Johnson az idén távozik tisztségéből. A cég – 45 százalékosra becsült valószínűséggel – Rishi Sunak pénzügyminisztert tartja a legesélyesebb utódjelöltnek. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt