Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Egyre nő a Johnson-ellenesség, erősödik a nyomás a brit Konzervatív Párton belül is

január 16., vasárnap 14:26
3

Egybehangzó brit sajtóbeszámolók szerint egyre többen követelik a kormányzó brit Konzervatív Párton belül is Boris Johnson miniszterelnök távozását.

Johnson körül az elmúlt napokban egymás után robbantak ki a botrányok, miután kiderült, hogy a korábbi hónapokban több házibuliszerű összejövetelt rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások megsértésével, miközben az akkori szabályok értelmében a nem egy fedél alatt élő családtagok sem találkozhattak egymással.

Buli gyász idején

A legutóbb ismertté vált hasonló ügy nyilvánosságra kerülése után a Downing Street – a brit belpolitikában szinte példátlan gesztussal – II. Erzsébet királynőtől is elnézést kért, miután a Telegraph konzervatív brit napilap megírta, hogy tavaly április 16-án hajnalba nyúló, alkoholfogyasztással egybekötött búcsúbulit tartottak a miniszterelnöki hivatalban, az egyiket Johnson kommunikációs igazgatója, James Slack távozása, a másikat a kormányfő egyik személyi fotósának utolsó munkanapja alkalmából.

A két bulit a királynő férje, Fülöp edinburghi herceg halála utáni nemzeti gyász idején, ráadásul szintén az akkoriban még érvényben volt távolságtartási előírások megsértésével tartották.

Fülöp herceg, aki 74 évig élt házasságban II. Erzsébet királynővel, tavaly április 9-én, a 100. születésnapja előtt néhány héttel halt meg a windsori királyi rezidencián.
Az edinburghi hercegtől április 17-én, a Downing Street-i partik másnapján vettek végső búcsút, és a királynő a távolságtartási szabályokat betartva magányosan ült a windsori kastély Szent György-kápolnájában, a gyászszertartás helyszínén.

Az 1922 Bizottság

A konzervatív Times értesülése szerint eddig a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának 35 tagja kezdeményezte hivatalosan a kormányfő elleni bizalmi szavazást.

A Konzervatív Párt szabályzata szerint a frakciótagság minimum 15 százalékának kell kezdeményeznie a mindenkori miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazást ahhoz, hogy a tory frakció befolyásos 1922 Bizottsága elrendelje a voksolást. Ez a jelenlegi frakciólétszám alapján azt jelenti, hogy a bizalmi szavazáshoz 54 kezdeményező levél szükséges, és a Times szerint az eddig összegyűlt levelek száma „veszélyesen közel jár” ehhez.

A kormányzati tisztséget nem viselő tory képviselők alkotta 1922 Bizottság – ami onnan kapta nevét, hogy az alapítók az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni alsóházba – informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormányzati (ellenzéki időszakokban árnyékkormányzati) tisztséget viselő konzervatív képviselőknek.

Ennek a frakciótestületnek a hatáskörébe tartozik a Konzervatív Párt vezetőváltási folyamatainak irányítása is.

Johnsont nem akarják, a Munkáspárt vezet

A Johnsonra nehezedő nyomást erősítik a friss támogatottsági felmérések is.

A legutóbbit a baloldali Observer megbízásából az Opinium közvéleménykutató cég készítette, és a felmérésből kiderült, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 10 százalékponttal vezet a konzervatívok előtt.

A felmérésbe bevont választók 41 százaléka mondta azt, hogy a Munkáspártra szavazna egy mostani parlamenti választás esetén, és csak 31 százalék szavazna a Konzervatív Pártra.

Ugyanebből a felmérésből kiderül az is, hogy a választók 63 százaléka tartja kívánatosnak Boris Johnson távozását, és alig 22 százalék szeretné továbbra is őt látni a miniszterelnöki poszton.

A Opinium kiemeli, hogy a Konzervatív Párt szavazóinak 48 százaléka is Johnson lemondását pártolná, és csak 37 százalékuk marasztalná a jelenlegi miniszterelnököt.

Boris Johnson ellen tüntetők a Downing Street 10-nél szombaton. Fotó: Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency via AFP

Egy másik brit közvéleménykutató cég, a YouGov vizsgálata azt mutatta ki, hogy a brit választók 56 százaléka szeretné Boris Johnson távozását, és 27 százalékuk támogatná a kormányfő maradását.

A YouGov felmérése is 10 százalékpontos – 9 éve nem mért – támogatottsági előnyt jelzett a Munkáspártnak a konzervatívokkal szemben. A felmérés szerint a Munkáspártra a választók 38 százaléka szavazna, a Konzervatív Pártra viszont csak 28 százalék adná a szavazatát egy mostani parlamenti választáson. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt