Isztambuli tárgyalások: Ukrajna semlegességet kínál, az oroszok visszafogják magukat Kijev és Csernyihiv környékén

háború
2022 március 29., 12:28
comments 12

Az orosz és ukrán delegációk isztambuli találkozója után Oroszország bejelentette, hogy „drasztikusan csökkenti” katonai aktivitását Kijev és Csernyihiv térségében (utóbbi a fővárostól északra található).

A védelmi minisztérium közleményében arra hivatkoznak, hogy tárgyalásokat folytatnak Ukrajna semlegességéről és atomfegyvermentességéről, illetve a biztonsági garanciákról. A támadások visszafogásával állításuk szerint a kölcsönös bizalmat erősítenék, és a további tárgyalásokhoz szükséges feltételeket akarják megteremteni. A közlemény szerint a végső cél, hogy írásos megállapodást kössenek a fentiekről, írja az orosz TASZSZ hírügynökség.

photo_camera Fotó: CEM OZDEL/Anadolu Agency via AFP

A megbeszélés után az ukrán delegáció tagjai azt mondták, semleges státuszt ajánlottak Oroszországnak, vagyis Ukrajna nem csatlakozna a NATO-hoz, amely katonai létesítményt sem hozhatna létre a területén. Cserébe biztonsági garanciákat kérnek, ami azt jelenti, hogy ha mégis támadás érné Ukrajnát, egyes országok védelmet nyújtanának számára, hasonlóan a NATO működéséhez. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Törökországot, Franciaországot és Németországot említette lehetséges garanciaként.

Az ukránok 15 éves konzultációs periódust ajánlottak a 2014-ben Oroszország által annektált Krím-félszigettel kapcsolatban, de ez csak teljes tűzszünet esetén léphetne életbe, írja a Reuters. Podoljak Twitter-posztja alapján megállapodnának, hogy 15 éven belül mindenképp rendezik a kérdést, de csakis tárgyalásos úton, nem katonailag.

Mi történik Kijev környékén, ahol enyhülést ígérnek az oroszok?

Kedd reggel a brit hírszerzés arról számolt be, hogy az ukránok sikeres ellentámadásokat hajtottak végre a Kijevtől északnyugatra fekvő területeken, de az orosz haderő még mindig jelentős veszélyt jelent a városra tüzérségi képességei miatt. Ukrajna szerint Csernyihivet kedden is lőtték az oroszok, a polgármester szerint a háború kezdete óta 400-an haltak meg a városban, írja a BBC.

Hétfőn az orosz védelmi miniszter arról beszélt, hogy most már lehetőségük van a kelet-ukrajnai Donbasz „felszabadítására” koncentrálni. Szergej Sojgu ezt nem a gyors sikerek elmaradásával, hanem azzal indokolta, hogy elérték a háború - vagy ahogy mondta, a „különleges katonai művelet” - első szakaszára kitűzött célokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.