Tó, műpatak, lerombolt sportcsarnokok: tényleg egészen megváltozik a Városmajor

ÉLET
2022 március 29., 15:44
comments 9

Nem ráncfelvarrás, hanem igazi gyökeres átalakítás lesz a Városmajor felújítása – derült ki a park tájépítészeti tervpályázatának eredményhirdetésén.

A terv első látásra is legmarkánsabb vonása, hogy az elmúlt tizenkét év divatjával szakítva nem nagy épületek emelésével, hanem éppen azok lerombolásával próbál újfajta parkélményt nyújtani.

Jöjjenek először is a legmarkánsabb fizikai változások, hangsúlyozva, hogy a részletes tervek még csak ezután fognak elkészülni, és a leendő parkot egyelőre szöveges leírásokból és mindig csalóka látványtervek alapján tudjuk elképzelni. Vagyis egy az egyben ne higgy az itt sorakozó ábráknak!

1.) Az eddig ismert park szinte minden elemében megváltozik, a nagyobbik, a Fogaskerekű felé eső kutyafuttatót kivéve lényegében minden vagy új helyre kerül, vagy valami eddig nem létező kerül a helyére.

2.) A leglátványosabb fizikai változás az, hogy lebontják a park Maros utca felőli oldalán a templomtól a Városmajori Gimnáziumig sorakozó szinte összes sportpályát és sportcsarnokot, amik jelenleg az MTK-hoz tartoznak. (Ezek helyett az épülő józsefvárosi MTK-sportvárosban lesznek új csarnokai a klubnak.) Nagyrészt emiatt 1,5 hektárral nő a Major zöldfelülete. Hogy melyik részről van szó, az erre a térképre pillantva azonnal átlátható, az érintett területet piros csíkozással jelöltem:

3.) Az Új Városmajor két, markánsan különböző részből áll majd. A jóval nagyobb, a Moszkva térhez közelebb eső felén továbbra is a pihenésé, ejtőzésé, sétálgatásé lesz a főszerep.

Ezt a részt vizuálisan a szabadtéri színpad helyére kerülő tó, az abba folyó kamupatak és a nagy központi pihenő-napozórét határozná meg.

Továbbra is itt lesz a futókör, de jóval hosszabb verzióban, az eddig korcshoz képest másfél kilométeresre nyúlna. A tó megépülésének van még egy plusz feltétele: a BFK-nak és a fővárosnak helyet kell találnia valahol máshol a környékbelieket és a parkhasználókat rendkívül zavaró parkszínpadnak.

5.) A János kórház felőli parkvéget a különböző sportpályák uralják majd. Foci, kézi, kosár, de lesz magasított tanösvény is mászóhálókkal, illetve mászófal, gördeszka- és parkourpálya, teniszfal, és ide költözik a szabadtéri gyúróközpont is.

6.) A lebontott sportcsarnokok és a teniszpálya helyén lesznek a játszóterek: egy általános nagyjátszótér és egy vizes, a kettő között egy botanikus kerttel.

7.) Nagyjából a mostani nagy kutyafuttató helyén kutyás élménypark épül, külön a kis- és a nagytestű kutyáknak. Ez is a mostani használókkal történt egyeztetés eredménye, én a tacskóimmal be se mertem eddig járni a gátlástalan nagykutyások által uralt dühöngőkbe.

8.) Több új bejárata is lesz a parknak, a János Kórház felőli bejáratot, vagyis a fogaskerekű sínei alatti betonalagutat pedig kiszélesítik.

9.) Információnk szerint még nem dőlt el, hogy milyen forrásból táplálják majd a tavat és a műpatakot. A modern kor nagyvárosainak egyik fő környezetvédelmi problémája, hogy az esővíz nem tud helyben maradni, felszívódni, hasznosulni. Az egyik nyitott opció éppen ezért az, hogy a Hegyvidék lezúduló esővizét ne egyből a Dunába vezessék, hanem csatornán ideirányítva az táplálja a leendő Major vízrendszerét. De elvben lehetséges, hogy egy közeli, eddig a csatornába vezetett forrás vizét vagy fúrt kutat használnak majd.

10.) Az Új Városmajornak nem lesz kerítése, ezért továbbra is lehet éjszaka is mulatni vagy sportolni benne.

11.) Itt a térkép, hogy valamennyire átláthasd a változásokat. (Ha rákattintasz, élvezhető méretűre nő.)

A győztes terv az OpenSpace Kft. tájépítész iroda és a Deichler Jakab Stúdió közös munkája. A konkrét apró részletek kidolgozása csak most következik, ebbe a folyamatba az ígéretek szerint bevonják a felhasználókat, vagyis a lakosságot is.

A projekt gazdái Fürjes Balázs kormánybiztos és a Vitézy Dávid vezette BFK, a szintén fideszes XII. kerület és az ellenzéki vezetésű Főváros.

De az egész Városmajor-pályázatban – tó ide, patak oda – nem ezek a fizikai változások a legfontosabbak. Hanem az, hogy a pályázat sztorija megmutatta, hogy milyen hely lehetne Magyarország, ha a mindenkori hatalom kompromisszumokra lenne kényszerítve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.