Átment az NVB-n Karácsony Fudan-népszavazása

POLITIKA
2022 március 30., 15:59

Senki sem támadta meg a bíróságon a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) március 9-i határozatát, amellyel megállapította, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett Fudan-népszavazási kérdésekre összegyűlt a minimálisan előírt 200-200 ezer érvényes támogató aláírás, így nincs jogi akadálya a referendum kiírásának.

Az NVB döntése miatt a Kúriához lehetett volna fordulni, de az 5 napos jogorvoslati határidő alatt ezt senki sem tette meg. Az NVB elnöke már elküldte a referendumot Kövér Lászlónak, így az ügy már a parlament előtt van, de erről csak a választás után fog dönteni az új összetételű parlament. A hvg.hu számításai szerint nem valószínű, hogy ősznél hamarabb tudunk majd szavazni.

A népszavazásban két kérdés lesz:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

(hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.