Szijjártó szerint Zelenszkij és Márki-Zay között folyamatos egyeztetések vannak

választás 2022
2022 március 30., 09:46
comments 27

Szerdán reggel megjelent egy cikk a Magyar Nemzet oldalán, amelyben a lap nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között valamiféle kapcsolatfelvétel történt. Pár órával később Szijjártó Péter külügyminiszter a kormányülésről bejelentkezve erre hivatkozva egészen meredek állításokat tett. Szerinte

  • folyamatos egyeztetés van a baloldal és az ukrán kormány képviselői között,
  • Ukrajna külügyminisztere néhány napja felhívta Ukrajna budapesti nagykövetét, „hogy a magyarországi választási eredmény befolyásolásának lehetőségéről konzultáljanak”,
  • a magyar baloldal ígéretet tett arra, hogy ha kormányoznának, akkor azonnal döntenének fegyverek szállításáról Ukrajnába, és azonnal megszavaznák az Európába, ezen belül Magyarországra irányuló kőolaj- és földgázszállítások szankcióját.

A kormánypárti politikusok és a propagandasajtó annak ellenére tartják nyomás alatt Márki-Zay Pétert azzal, hogy katonákat küldene a háborúba, hogy napokkal ezelőtt kijelentette, szó sincs ilyesmiről.

link Forrás

A Magyar Nemzetben leírtakra azonban az ukrán nagykövetség is reagált. „Ukrajna eddig sem avatkozott és ezután sem fog beleavatkozni Magyarország belügyeibe. A "Magyar Nemzet" ilyen jellegű kiadványokkal próbál minket bevonni a belső harcba, de mi nem hagyjuk provokálni magunkat. Javasoljuk, hogy a kiadó hagyjon fel az ukránellenes pánikkeltéssel, Magyarország ellenségeit máshol kell keresni” - írják.

link Forrás

Az viszont kiderült egy keddi Direkt36 cikkből, hogy orosz hackerek legalább tíz éve támadják Magyarországot, leginkább a Szijjártó Péter vezette külügyminisztériumot. A cikk szerint a támadások legalább egy része mögött feltehetően orosz állami szervek állnak, és a hackerek annyira sikeresek, hogy még most, az ukrajnai háború alatt is hozzáférhetnek a magyar külügy hálózatain továbbított információk egy részéhez.

Kérdéseket küldtünk az ukrán nagykövetség és az Egységben Magyarországért sajtóosztályainak is, amit válaszolnak, közzétesszük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.