EBRD: A hetvenes évek óta nem tapasztalt ellátási sokkot okozott a világgazdaságban a háború

gazdaság
2022 március 31., 06:42

Az ukrajnai háborúnak a közvetlen konfliktusövezeten messze túlterjedő súlyos gazdasági hatásai lesznek, a háború az 1970-es évek eleje óta nem tapasztalt ellátási sokkot okozott a világgazdaságban – áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtökön Londonban bemutatott térségi előrejelzésében.

Az EBRD jelentésében szerepel az is, hogy a bank teljes működési térségének átlagos gazdasági növekedése az idén mindössze 1,7 százalékos lesz a tavaly elért 6,6 százalékos bővülés után. Ez azt jelenti, hogy az EBRD az előző, novemberben kiadott előrejelzéséhez képest 2,5 százalékponttal rontotta a tevékenységi régiójára szóló idei egész éves növekedési becslését. Ezzel együtt a közép-európai és balti EU-gazdaságokban így is 3,4 százalékos növekedést valószínűsít 2022-re, bár ez is 1,3 százalékponttal rontott prognózis a novemberi becsléshez képest.

Az előrejelzés szerint a magyar GDP idén 3,5 százalékkal – az előző prognózisban szereplő ütemnél 1,3 százalékponttal lassabban – növekedhet. Ugyanakkor az egykori szovjet térséghez tartozó kelet-európai és kaukázusi gazdaságokban 11,8 százalékos GDP-zuhanást várnak 2022-re. Ez az előző előrejelzésnél 15,5 százalékponttal rosszabb becslés. Leginkább azért, mert az ukrán hazai össztermék az EBRD új előrejelzése szerint az idén 20 százalékkal zuhan. A tanulmányban ehhez azt is hozzátették, hogy az ukrán üzleti vállalkozások 30 százaléka leállította tevékenységét, illetve hogy azok az ukrajnai térségek, amelyekben a háborús cselekmények zajlanak, az ukrán hazai össztermék 60 százalékát állítják elő.

Az EBRD szerint a működési térség bankrendszereinek oroszországi kitettsége mérsékelt, ez alól kivétel az OTP, amely tavalyi eredményének 7 százalékát az orosz piacon érte el. Az EBRD az orosz gazdaságban az idén 10 százalék körüli visszaesést vár, mivel az Oroszország elleni szankciók feloldása belátható időn belül nem várható, így jövőre is stagnálás valószínű az orosz gazdaságban.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics jelenlegi alapeseti előrejelzése pedig azt valószínűsíti, hogy az orosz hazai össztermék az idei év egészében 12 százalékkal zuhan. De azt is kiszámolták, hogy ha a szankciók miatt teljesen leállna az orosz nyersolaj- és földgázexport, akkor az orosz GDP-érték 25 százalékkal zuhanna az idén, és a rubel árfolyama 200 rubel/dollárra gyengülne.

Az EBRD-jelentés szerint a pénzintézet tevékenységi régiójában átlagosan 5 százalékos, Magyarországon 4,5 százalékos, Ukrajnában 23 százalékos GDP-növekedés várható 2023-ban, de csak abban az esetben, ha a következő két hónapban sikerül tűzszüneti megállapodást elérni, és ezután nem sokkal jelentős újjáépítési munkálatok kezdődnek Ukrajnában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.