Putyin elrendelte, hogy péntektől rubelben kell fizetni a gázért

háború
március 31., 13:47
comments 25

Április elsejétől, vagyis péntektől csak rubelben lehet fizetni az orosz gázért, jelentette be Vlagyimir Putyin elnök, aki alá is írta az erről szóló rendeletet.

Elmondása szerint a vásárlók kénytelenek lesznek rubelszámlát nyitni valamelyik orosz bankban, és onnan utalni a pénzt. Ha nem tartják be a feltételeket, Oroszország felfüggeszti a korábban megkötött szerződéseket, írja a Reuters.

photo_camera Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Putyin múlt héten beszélt először arról, hogy a „barátságtalan” országoktól rubelben kérnék a gáz árát, mire a német gazdasági miniszter azt mondta, ez szerződésszegés lenne. A héten Macron francia elnök is elképzelhetetlennek nevezte, hogy az EU rubelben fizessen, és a G7-országok is elutasították a felvetést.

Az oroszok azért akarnak rubelben elszámolni, mert a nyugati országok gazdasági szankciói nagyon gyorsan elértéktelenítették a rubelt. Ha viszont Európa-szerte sok milliárd eurót lennének kénytelenek rubelre átváltani, hogy fizethessenek a gázért, azzal erősödne az orosz valuta.

A magyar kormány nem szólalt fel az oroszok szándékával szemben, szombaton csak annyit közölt, egyelőre nem érkezett ilyen értesítés Oroszországtól.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt