Putyin elrendelte, hogy péntektől rubelben kell fizetni a gázért

háború
2022 március 31., 15:47

Április elsejétől, vagyis péntektől csak rubelben lehet fizetni az orosz gázért, jelentette be Vlagyimir Putyin elnök, aki alá is írta az erről szóló rendeletet.

Elmondása szerint a vásárlók kénytelenek lesznek rubelszámlát nyitni valamelyik orosz bankban, és onnan utalni a pénzt. Ha nem tartják be a feltételeket, Oroszország felfüggeszti a korábban megkötött szerződéseket, írja a Reuters.

photo_camera Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Putyin múlt héten beszélt először arról, hogy a „barátságtalan” országoktól rubelben kérnék a gáz árát, mire a német gazdasági miniszter azt mondta, ez szerződésszegés lenne. A héten Macron francia elnök is elképzelhetetlennek nevezte, hogy az EU rubelben fizessen, és a G7-országok is elutasították a felvetést.

Az oroszok azért akarnak rubelben elszámolni, mert a nyugati országok gazdasági szankciói nagyon gyorsan elértéktelenítették a rubelt. Ha viszont Európa-szerte sok milliárd eurót lennének kénytelenek rubelre átváltani, hogy fizethessenek a gázért, azzal erősödne az orosz valuta.

A magyar kormány nem szólalt fel az oroszok szándékával szemben, szombaton csak annyit közölt, egyelőre nem érkezett ilyen értesítés Oroszországtól.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.