Zelenszkij azt kéri, nevezzük Kijivnek az ukrán fővárost

külföld
2022 március 31., 16:41
comments 75

„Itt az ideje, hogy végre elvessük városneveink elavult szovjet átírását, és átvegyük a helyes ukrán formát. Hálásak vagyunk Japánnak és Kisida Fumio miniszterelnöknek, hogy ezt már megtették, és bátorítunk másokat is, hogy kövessék példájukat. #KyivNotKiev” - írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren.

A #KyivNotKiev hashtaget még 2018-ban indította el az ukrán külügyminisztérium, arra kérve a nemzetközi médiát és az országok kormányait, hogy az ukrán városok említésekor az ukrán és ne az orosz átírást használják. A magyar sajtó nagyobb része ezt követi is, az orosz Harkov például Harkiv, az orosz Csernyigov pedig Csernyihiv. Fontos kivétel volt azonban eddig az ukrán főváros, amit Magyarországon többnyire Kijevként emlegetnek, ez azonban az orosz kiejtést alapul vevő átírás, a város neve ukránul ugyanis Kijiv.

Az ukrán átírást már világszerte több kormány, repülőtér és szerkesztőség is átvette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt