Az ukránok szerint Donbász teljes elfoglalását tervezik az oroszok

2022 április 01., 18:32

Kazahsztán nem akar egy lapra kerülni az oroszokkal

„Legkevésbé sem akarjuk, hogy másodlagos szankciókat vessen ki ránk az Egyesült Államok és az Európai Unió” - mondta a kazah elnök kabinetfőnökének helyettese, korábbi gazdasági miniszter brüsszeli útja után. Timur Szulejmenov szerint hiába részei Oroszoszággal és Fehéroroszországgal együtt az Eurázsiai Gazdasági Uniónak, részei a nemzetközi közösségnek is, ezért nem akarnak keresztbe feküdni az Oroszországra kivetett nyugati szankcióknak. Elmondása szerint világossá tette az Európai Unió számára, hogy muszáj továbbra is üzletelniük Oroszországgal, hiszen ez a gazdasági realitás, de figyelembe fogják venni, hogy milyen termékekre és személyekre vetettek ki szankciókat.

Azt mondta, Kazahsztánban háborúnak nevezik a háborút, és tisztelik Ukrajna területi integritását. „Nem akarunk egy lapra kerülni Oroszországgal, és nem is fogjuk ezt megkockáztatni.” (Euractiv)

Januárban véres tüntetéshullám indult Kazahsztánban, aminek az lett a vége, hogy csökkentették a volt elnök, Nazarbajev jogköreit.