Magyarországra menekült ukrán édesanyák vonulnak fel Budapesten a békéért

háború
2022 április 01., 10:47
comments 2
Kárpátaljai menekült anya gyerekeivel Magyarországon
photo_camera Kárpátaljai menekült anya gyerekeivel Magyarországon Fotó: Szász Zsófi / 444.hu

Békés felvonulást tartanak április 2-án szombaton a Magyarországra menekült ukrán anyukák Budapesten, hogy így hívják fel a magyarok figyelmét arra a traumára, ami az orosz invázió következtében sújtja Ukrajnát és főleg az ukrán gyerekeket.

A felvonulás az UNICEF budapesti irodájától indul 14.00 órakor és a Wesselényi utca - Károly körút - Kossuth Lajos utca út útvonalon halad egészen a Szabad sajtó útig.

Az orosz föderáció katonái által elkövetett bombázások és rakétatámadások háború első hónapjában számos lakónegyedet romboltak le, írják a szervezők, és ennek következtében száz gyerek halt meg és még több megsérült Ukrajnában.

Az UNICEF adatai szerint már több mint 2 millió gyerek kénytelen volt elhagyni otthonát és Európa más országaiba menekülni.

Az orosz katonák gyermek-kórházakat és szülőházakat lőnek szét. A megrongált infrastruktúra miatt áramszünetek, gáz- és melegvízhiány alakult ki. A gyermekek hideg pincékben bújnak meg, és a támadók sokszor azt is megakadályozzák, hogy a rászorulók humanitárius segítségben részesüljenek.

Magyarországon eddig mintegy 320 ezer ukrán ember kapott menedéket.

„Figyelembe véve a bonyolult magyarországi politikai helyzetet, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a politikusok nem mindig az emberiességükre hallgatnak, gyakran a saját hasznuk vezeti őket. Ez igaz minden országra” – idézi a közlemény Dasha Malakhovát, az anyák felvonulásának rendezőjét.

„Nálunk azt mondják, hogy nincs olyan, hogy a gyerek senkié. Egy gyerek halála Ukrajnában ugyanazt jelenti, mint egy gyerek halála Magyarországon, vagy bárhol Európában. A gyerekeknek védelemre van szükségük, mindaddig, amíg nem jutnak haza - reméljük minél hamarabb. Az anyukák felvonulására már sor került Olaszországban, Németországban, az Egyesült Államokban, Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Ausztriában, Csehországban és Cipruson. A felvonulás során az anyák a kezükben bekötözött csecsemőket tartanak: ez a megsérült gyerekeket szimbolizálja”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.